Vier dagen wandelen in de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug. Over zandverstuivingen, door gevarieerde loof- en naaldbossen, over heidevelden en alles wat daartussen zit. Vier nieuwe routes op álle afstanden van deze Natuurwandel4daagse brengen je naar de allermooiste plekjes die de Heuvelrug je te bieden heeft…

De Heuvelrug Natuurwandel4daagse speelt zich af in de natuur in hartje Nederland. Het is een vierdaagse die bestaat uit vier wandelroutes die voor 90-95% over onverharde paden gaan. En vooral niet alleen via de ‘paaltjesroutes’… Integendeel, de routes hebben stuk voor stuk veel avontuurlijke elementen: fraaie ‘eenpersoonspaadjes’, verrassende hoogteverschillen en een heerlijke diversiteit in landschapsstijlen.

Waar wandel je zoal naar toe?

Alvast een tipje van de sluier: tijdens de Heuvelrug Natuurwandel4daagse doe je Den Treek aan, maar ook de Kaapse Bossen, de natuurgebieden rond Austerlitz en Doorn en wandel je richting Driebergen en Zeist door Bornia en Heidestein.

heuvelrug twee boomstammen

Wandelen wanneer én met wie jij zelf wilt

De Heuvelrug Natuurwandel4daagse wandel je alleen of met een kleine groep – partner, volwassenkinderen, vrienden en/of vriendinnen op het moment van jouw keuze. Daardoor is, áls het nodig is, de Heuvelrug Natuurwandel4daagse altijd volledig 100% coronaproof. En... je wandelt wanneer jij dat zelf wilt. Je mag namelijk zelf bepalen wanneer je deze vierdaagse wilt volbrengen. En je kunt dit doen op jouw eigen wijze. Je hoeft deze Heuvelrug Natuurwandel4daagse niet in vier aaneengesloten dagen te doen; je mag de vier dagen uitsmeren over het hele jaar 2022. Bepaal je eigen tempo, ritme en tijd voor heerlijke wandeldagen. Alleen of met de mensen waarmee jij dat graag wilt doen.

Start en finish

Alle routes starten in hartje Maarn, dat voortreffelijk te bereiken is met zowel eigen vervoer als met het openbaar vervoer; het NS-station ligt op 100m van het begin- en eindpunt van elke wandeling.

Ingrediënten van de Heuvelrug Natuurwandel4daagse

 • Individueel of met een zelf samengesteld groepje (dus altijd 100% veilig en coronaproof)
 • Altijd wandelen op het moment dat jij dat wilt (en met wie je wilt)
 • Je mag er het hele jaar 2022 over doen
 • 90-95% over onverhard terrein
 • Rustige wandelroutes in de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug
 • Handzaam wandelboekje met heldere routebeschrijvingen en topografische kaartjes
 • Uitstekend bereikbaar met openbaar- en eigen vervoer

Deelnemen aan de Heuvelrug Natuurwandel4daagse werkt eenvoudig: je meldt je aan en daarna ontvang je eind februari 2022 alles wat je nodig hebt: een handzaam boekje met routebeschrijvingen en topografische wandelkaartjes van je gekozen afstand én de unieke, speciaal vervaardigde medaille in de bus.

wandelnieuws heuvelrug4daagse 5

Vier belangrijke weetjes...

 • Je hebt de keuze uit viermaal 10, 15, 20 en 25km. Welke afstand je ook kiest, je wordt getrakteerd op vier bijzondere, afwisselende en onverwachte routes. Op de aan- en uitlooproute na zijn alle wandelroutes vrijwel volledig onverhard. Hierdoor zijn de wandelingen wellicht wat pittiger dan je gewend bent; zorg er dus voor dat je goed in conditie bent.
 • Alle wandelroutes starten in het centrum van Maarn, op 100 meter afstand van het NS-station. Wie met eigen auto komt kan eenvoudig en gratis parkeren in de directe omgeving van de startlocatie. De parkeergelegenheid is terug te vinden in het routeboekje.
 • De Heuvelrug Natuurwandel4daagse is ontwikkeld door ervaren, lokale wandelaars, die de omgeving op hun duimpje kennen. Elke route wordt tweemaal per jaar gecontroleerd en - indien nodig - aangepast.
 • De Heuvelrug Natuurwandel4daagse is erg leuk om met je ervaren wandelmaatjes te doen. Of met die vriend of vriendin die je al veel te lang niet hebt gezien. Of gewoon met je partner, zoon(s) of dochter(s), vader of moeder. Je wordt tijdens iedere route meegevoerd langs het mooiste dat de Utrechtse Heuvelrug te bieden heeft en je kan ondertussen eens lekker bijpraten in een geweldige setting: de Heuvelrug!

De routes in 2022

 • Vanuit Maarn richting Austerlitz

  Een uiterst gevarieerde rondwandeling met o.a. fraaie bossen, zandverstuivingen, uitgestrekte heidevelden en open velden. Fraaie uitzichten en doorkijkjes tonen je al het moois van dit gebied...
 • Vanuit Maarn naar Bornia en Heidestein

  Een prachtige rondwandeling die je lang zal bijblijven. Heidevelden, vennetjes, zandverstuivingen, naald- en loofbossen wisselen elkaar steeds af en zijn de heerlijke ingrediënten van deze etappe. Je doet deze wandeldag ook nog recent herontwikkelde wandelgebieden aan...
 • Vanuit Maarn richting Doorn

  Een rondwandeling door de Kaapse Bossen in de richting van Doorn. Je wordt getrakteerd op fraaie, gevarieerde en imposante bossen en prachtige, statige beukenlanen. De soms pittige hoogteverschillen maken deze etappe extra interessant. En geniet vooral ook van de heerlijke rust in de weldadige natuur...
 • Vanuit Maarn naar Den Treek

  Een prachtige en rondwandeling door het unieke natuurgebied Den Treek, met bos, diverse heidevelden en -stroken, zandverstuivingen en vennetjes. Je wandelt over veel onverwachte paadjes door een prachtig natuurgebied. Rust en ruimte zijn er je deel...

heuvelrug rhododendrons

Praktische informatie

In de wandelgids staat per route praktische informatie over de parkeermogelijkheden, aanreizen met OV en horecapunten onderweg. De wandelroutes zijn niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Honden kunnen op de 20 en 25 km helaas niet mee. Op de 10 en 15 km kan je trouwe viervoeter - míts aangelijnd - wel mee! Een GPX-file van de routes is niet beschikbaar.

De kosten

De Heuvelrug Natuurwandel4daagse is een initiatief van tevoetonline.nl en was vorig jaar oorspronkelijk bedoeld om wandelaars de mogelijkheid te bieden in coronatijd toch samen vier mooie dagwandelingen te kunnen laten ervaren. Na het succes van vorig jaar is er nu een tweede editie, met vier nieuwe routes op alle afstanden. Zoals je zal begrijpen zijn aan deelname wel kosten verbonden, maar daar krijg je ook iets bijzonders voor…

De deelnamekosten vind je bij de diverse afstanden, vlak boven de button van het inschrijfformulier.

DE 4 x 10KM IS HELAAS UITVERKOCHT; IN 2023 VERWELKOMEN WE JE GRAAG!

DE 4 x 15KM IS HELAAS UITVERKOCHT; IN 2023 VERWELKOMEN WE JE GRAAG!

ALLE INFORMATIE EN INSCHRIJVEN 4 x 20KM

ALLE INFORMATIE EN INSCHRIJVEN 4 x 25KM