routewijzigingen heuvelrug natuurwandel4daagse
© foto Shutterstock

Soms vinden werkzaamheden in de natuur plaats, dat is onvermijdelijk. We houden eventuele wijzigingen scherp in de gaten, maar we willen tevens jou als deelnemer vragen het ons te melden als er obstakels zijn in één van de routes. We kunnen dan actie ondernemen en op deze pagina vermelden waar deze zich bevinden. Tevens geven we in voorkomende gevallen ook een goed alternatief.

Controleer dus - vóórdat je op pad gaat - altijd op deze pagina even of er op  jouw te lopen route iets is aangepast.

Bijgewerkt op 21 juni 2021

ROUTE LEERSUMSE VELD VOORLOPIG AFGESLOTEN IVM STORMSCHADE

Het noodweer van vrijdag 18 juni heeft tot ongekende schade geleid in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug rond Leersum. Ook het Leersumse Veld is zwaar getroffen. Duizenden bomen zijn omgewaaid en op een aantal plekken liggen complete bospercelen plat. De boswachters van Staatsbsobeheer waarschuwen: "Blijf uit de buurt, het is hier levensgevaarlijk!"

wandelnieuws leersum stormschade

Leersumse Veld is afgesloten © foto Staatsbosbeheer

De afsluiting treft ook de routes van de Heuvelrug Natuurwandel4daagse naar het Leersumse Veld op de 15, 20 en 25 km. Stel deze wandeling voor de komende periode even uit svp. Veel takken en boomkruinen in dit gebied hangen los en veel bomen zijn instabiel of staan op omvallen. Het gebied is de komende tijd afgesloten voor publiek. Bij de circa 50 belangrijkste in- en uitgangen zijn dranghekken neergezet met een bord 'verboden toegang'. Er zullen boetes worden uitgedeeld aan mensen die dit verbod negeren.

In de komende dagen inventariseert Staatsbosbeheer de schade. Bospercelen die weer veilig zijn gemaakt, kunnen de komende weken weer open. Sommige delen van het gebied hebben echter zoveel schade opgelopen, dat het wel een maand kan duren voordat deze weer open kunnen. We houden je op de hoogte. 

wandelnieuws leersum stormschade2

De stormschade is ongekend... © foto Staatsbosbeheer

 

LET OP: PERMANENTE OMLEIDING ROUTE RICHTING LEERSUMSE VELD 15, 20 en 25km

Voor 15, 20 en 25 km wandelaars is er sinds begin april een omleiding in de route in de richting van het Leersumse Veld. We hebben inmiddels een mooi en goed alternatief gemaakt voor dit deel van de route. Met het onderstaande kaartje en de routebeschrijving erbij zal dit verder geen problemen geven. Voor 10km wandelaars is de routewijziging niet van toepassing.

alternatieve route lv

Waar begint de omleiding?

Voor de 15 km tussen punt 4 en 5 op het kaartje; voor de 20 en 25 km tussen punt 3 en 4 op de kaart. Op de uitsnede hierboven kan je zien waar de omleiding start. In de routebeschrijving, ná de zin: ‘Op het eind buigt pad naar rechts, bij driesprong direct erna LA’ (15km bij punt 4 het 8e punt, bij 20 en 25km bij punt 3 het 8e punt) gaan we nu als volgt verder:

 • Na ca. 50m RA, een mooi, licht stijgend bospad
 • Alle zijpaden negeren, volg dit pad tot aan verhard fietspad
 • Verhard fietspad oversteken en direct daarna LA, een smal en slingerend wandelpad (bruine route)
 • Bij eerste kruising RD, bruine route blijven volgen; smal pad slingert verder
 • Bij volgende kruising LA, je verlaat de bruine route
 • Volg het licht dalende pad tot aan de afsluitboom bij de verharde weg (zijpaden negeren)
 • De verharde weg recht oversteken en vervolgens RD (bordje Kaapse Bossen)
 • Bij eerste kruising LA, pad loopt licht naar beneden, negeer afslag van rechts
 • Bij verhard fietspad RD (op het moment dat wij er waren lag er na ca. 50m een grote, omgewaaide boom over het pad. Je kunt daar aan de linkerzijde gemakkelijk langs)
 • Bij kruising met ruiterpad RD
 • Na ca. 100m vóór ruiterpaaltje 36 RA

Je bent nu weer op de oude route (punt 6 bij 15km en tussen punt 4 en 5 bij 20 en 25km). Op de kaart hierboven kan je ook zien waar je weer terug bent op de oorspronkelijke route. Ga vanaf hier verder met de tekst: 'Negeer alle zijpaden en volg dit lange pad tot aan kruising met een iets verhoogd, halfverhard pad en ga hier LA' (15km punt 6 tweede regel, 20km punt 4 het laatste punt en bij de 25km punt 4 het 8e punt).

Lichte verwarring

Ook kregen we twee meldingen van wandelaars over een onduidelijkheid op de terugweg van de 'route Leersumse Veld'. Het gaat om het stukje vanaf punt 7 op de 15 en 20km of vanaf punt 10 op de 25km. Dat is een lang recht pad, waar je bij ruiterpaaltje 35 uitkijkt op een beukenlaan met twee naar binnen geplaatste berken. Er was in beide gevallen verwarring ontstaan omdat vóór ruiterpaaltje 35 eerst ruiterpaaltje 57 langs dit stuk van het traject staat. Doordat die nummers zover uit elkaar liggen zorgde dit voor enige twijfel. Maar dat is niet nodig, het klopt gewoon. Dus zie je eerst ruiterpaaltje 57: dan zit je goed. Gewoon rechtdoor en je krijgt vanzelf ruiterpaaltje 35 in het vizier.

ROUTE MAARNSE BERG/KAAPSE BOSSEN

Hond mee? Aangepaste route op 10 km en 15 km

Honden zijn toegestaan op de 10 en 15km. We hebben echter een bordje 'verboden voor honden' over het hoofd gezien. Onze excuses daarvoor. Daarom hierbij een alternatieve route, zodat je viervoeter ook op deze wandeling toch mee kan wandelen. 
Het gaat om de wandeling ROUTE MAARNSE BERG/KAAPSE BOSSEN, om precies te zijn: het stukje in de Zanderij en het (mini)stukje over camping De Maarnse Berg. We hebben een alternatieve route voor je bedacht die hieronder is beschreven, verduidelijkt met een uitsnede van het kaartje met een onderbroken blauwe lijn.

routenieuws hondenroutewebsite

 

De beschrijving (begint bij 10km bij het eennalaatste punt onder 2 en bij de 15 km bij het eennalaatste punt onder 1):

 • Ga bij verharde weg van rechts (Bergweg) LA, langs witte afsluitboom, een hol bospad dat licht omhoog gaat
 • Bij breder pad (schuine T-splitsing) schuin rechts aanhouden
 • Na ca. 30m zijpad van rechts negeren
 • Negeer daarna alle zijpaden, steek de hei recht over en volg het pad steeds RD tot aan witte afsluitboom
 • Bij witte afsluitboom RA, een golvende beukenlaan; volg dit pad tot aan De Maarnse Berg Vakantiepark
 • Ga vóór dit vakantiepark LA, langs witte afsluitboom op de Maarnse Bergweg 
 • Na ca. 200m bij houten afsluitboom aan rechterhand RA
 • Bij kruising schuin RD; aan je rechterhand is een sportveldje
 • Bij T-splitsing RA, houd sportveldje aan je rechterhand
 • Vlak voor de camping aan einde van sportveldje, direct vóór het bordje ‘verboden voor honden’ op de boom, LA
 • Vervolgens de route vervolgen bij ‘Volg dit pad tot kruising met verhard fietspad, ga hier RD’ (bij 10km 4e regel punt 4 en bij 15km 3e regel punt drie

ROUTE AUSTERLITZ - ALLE AFSTANDEN

Passage direct na de Koepel van Stoop

We ontvingen van een wandelaar de opmerking dat het stukje tekst DIRECT NA DE KOEPEL VAN STOOP bij haar voor verwarring zorgde. Er staat eerst: 'Loop links langs de koepel, direct daarna op de Y-splitsing rechts aanhouden'. Tot zover is alles duidelijk. Dan staat er: Na ca. 50m RA, een halfverhard pad. Het is misschien duidelijker als daar staat: SCHUIN RECHTS AANHOUDEN. Je moet in ieder geval NIET haaks RA naar het privéhuis. Het was slechts één melding, maar voor de zekerheid willen we je er toch op wijzen...

ALGEMEEN

Respecteer bordjes VERBODEN TOEGANG!

De eigenaar van Landgoed Maarsbergen heeft onlangs contact met ons gezocht over het feit dat bordjes VERBODEN TOEGANG op het landgoed soms genegeerd worden door wandelaars. Vandaar onze vriendelijke, doch dringende oproep: RESPECTEER DE BORDJES VERBODEN TOEGANG, WAAR DAN OOK OP DE ROUTE; ze zijn heel duidelijk en staan er niet voor niets.

heuvelrug verboden toegang shutterstock