routewijzigingen heuvelrug natuurwandel4daagse
© foto Shutterstock

Soms vinden werkzaamheden in de natuur plaats, dat is onvermijdelijk. We houden eventuele wijzigingen scherp in de gaten, maar we willen tevens jou als deelnemer vragen het ons te melden als er obstakels zijn in één van de routes. We kunnen dan actie ondernemen en op deze pagina vermelden waar deze zich bevinden. Tevens geven we in voorkomende gevallen ook een goed alternatief.

Controleer dus - vóórdat je op pad gaat - altijd op deze pagina even of er op  jouw te lopen route iets is aangepast.

Actuele stand van zaken 2 maart 2021

Honden op de 10 km (route Maarnse Berg) en 15 km (route Kaapse Bossen)

Honden zijn toegestaan op de 10 en 15km. We hebben echter een bordje 'verboden voor honden' over het hoofd gezien. Onze excuses daarvoor. Daarom hierbij een alternatieve route, zodat je viervoeter ook op deze wandeling toch mee kan wandelen. 
Het gaat om de wandeling ROUTE MAARNSE BERG/KAAPSE BOSSEN, om percies te zijn: het stukje in de Zanderij en het (mini)stukje over camping De Maarnse Berg. We hebben een alternatieve route voor je bedacht die hieronder is beschreven, tijdelijk verduidelijkt met een uitsnede van het kaartje met een witte lijn (een mooier kaartje volgt snel).

hondenroutemaarnseberg

 

De beschrijving (begint bij 10km bij het eennalaatste punt onder 2 en bij de 15 km bij het eennalaatste punt onder 1):

 • Bij verharde weg van rechts (Bergweg) RD over verhard fietspad 
 • Volg dit fietspad, maakt bocht naar links en daarna naar rechts
 • Blijf fietspad volgen , ook bij inrit van links ‘De Hamerhoef’ RD
 • Bij volgende afslag LA, een halfverharde weg
 • Bij de eerste kruising en aan rechterzijde bord ‘Camping Maarnse Berg’ RD, langs witte afsluitboom de Maarnsebergweg volgen
 • Na ca. 200m bij houten afsluitboom aan rechterhand RA
 • Bij kruising schuin RD; aan je rechterhand is een sportveldje
 • Bij T-splitsing RA, houd sportveldje aan je rechterhand
 • Vlak voor de camping aan einde van sportveldje, direct voor bordje ‘verboden voor honden’ op de boom, LA
 • Vervolgens de route vervolgen bij ‘Volg dit pad tot kruising met verhard fietspad, ga hier RD’ (bij 10km 4e regel punt 4 en bij 15km 3e regel punt drie

Onnodige verwarring route Leersumse Veld op 15, 20 en 25km

We kregen twee meldingen over een mogelijke onduidelijkheid op de terugweg van de 'route Leersumse Veld'. Het gaat om het stukje vanaf punt 7 op de 15 en 20km of vanaf punt 10 op de 25km. Dat is een lang recht pad, waar je bij ruiterpaaltje 35 uitkijkt op een beukenlaan met twee naar binnen geplaatste berken. Er was in beide gevallen verwarring ontstaan omdat vóór ruiterpaaltje 35 eerst ruiterpaaltje 57 (of 58) langs dit stuk van het traject staat. Doordat die nummers zover uit elkaar liggen zorgde dit voor twijfel, c.q. verwarring. Maar dat is niet nodig, het klopt gewoon. Dus zie je eerst ruiterpaaltje 57 (of 58): dan zit je goed. Gewoon rechtdoor en je krijgt vanzelf ruiterpaaltje 35 in het vizier.

Boswerkzaamheden

Op de volgende routes zijn momenteel werkzaamheden in het bos:

 • Op de 10 km route 4 - KAAPSE BOSSEN

  Tussen punt 2 en 3 op de kaart zijn in het tweede deel van het pad door bosbouwmachines nogal pittige sporen gemaakt waardoor er af en toe wat plassen staan. Tussen punt 8 en 9 (ná het heideveld Stilste Plekje bij de afslag naar links) hebben de machines het pad ook nogal toegetakeld. Veel modder en diepe sporen (al gaat het ook weer niet om een héél lang stuk). Tijdens de werkzaamheden kan een pad tijdelijk afgesloten zijn. Met de kaart erbij is er wel eenvoudig een omleiding te bedenken. De boswerkzaamheden duren tot medio maart, waarna volgens de terreineigenaar ook de paden en wegen weer worden hersteld. Ons advies is om deze route na 1 april 2021 te wandelen.
 • Op de 15 km route 1 - MAARNSE BERG/KAAPSE BOSSEN

  Bovenstaande geldt ook voor deze route tussen punt 8 en 9 op de kaart. Ook hier is ons advies deze route te wandelen na 1 april 2021.
 • Op de 20 km route 4 - KAAPSE BOSSEN

  Bovenstaande is tevens van toepassing op deze route tussen punt 11 en 12 op de kaart. Ons advies is de route na 1 april 2021 te wandelen.
 • Op de 25 km route 2 - MAARNSE BERG / KAAPSE BOSSEN

  Hier hetzelfde verhaal, maar dan tussen punt 13 en 14 op de kaart. Ook hier ons advies de route na 1 april 2021 te wandelen.

meldpunt diepe sporenHet pad naar links na het heideveld Stilste Plekje is door bosbouwmachines behoorlijk toegetakeld...

 • Verder zijn er op dit moment geen aanpassingen in de routes van de Heuvelrug Natuurwandel4daagse bij ons bekend