Wandelevenementen zijn er in veel soorten en maten. Er zijn echter wandeltochten die nét even anders zijn en die zich hiermee onderscheiden van de gangbare één- of meerdaagse tochten. In deze rubriek staan ze in de schijnwerpers!

De jaarlijkse Marche MESA is een jaarlijkse ‘volksmars’ in de Belgische Ardennen, een vierdaagse wandeltocht voor burgers en militairen. Een bijzonder evenement, die in het teken staat van herdenking en vriendschap. De mars vindt dit jaar in juni plaats in de schitterende Ardennen...

Op 5 mei viert heel Nederland dat we 75 jaar geleden werden bevrijd door de Geallieerden. Groningen viert dat met een speciale Bevrijdingstocht. Wandelaars zullen met een fakkel het bevrijdingsvuur naar ieder afzonderlijk Gronings dorp brengen.

De Wandel4daagse Schoorl biedt je iedere dag een bijzondere tocht door het natuurreservaat van de Schoorlse Duinen. Strand, branding, duinen, bossen, dijken en polder, met een grote diversiteit aan vogels, dieren en planten. 

De routes van de Wandel4daagse Luxemburg lopen grotendeels over de Mullerthal Trail in Luxemburgs ‘Petite Suisse (Klein Zwitserland). Dit gebied wordt zo genoemd, vanwege de talrijke zandstenen rotsformaties die je er vindt. 

Tijdens de Wandel4daagse Haarlem kijk je je ogen uit. Vier dagen wandelen door verschillende landschappen. Door Spaarnwoude, Spaarndam en Penningsveer, langs de Spaarne en de Mooie Nel.

Al wandelend genieten van de mooie Veluwse natuur. Dat kan van 14 tot en met 17 juli 2020 in Apeldoorn. Of je één, twee of drie dagen wilt wandelen of kiest voor de Vierdaagse, de keus is aan jou.

Traditioneel is de Egmond Wandel Marathon voor veel wandelaars hét begin van een nieuw wandeljaar. De 17e editie vindt plaats op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020.

© foto Roelof Feringa

In Groningen wordt in 2019 de tweede route van het Pronkjewailpad geopend: de Zuidroute. Het Pronkjewailpad is een nieuw wandelevenement annex langeafstandspad georganiseerd door Tocht om de Noord, waarbij -wandelaars kennismaken met de toeristische hoogtepunten van de provincie Groningen.

© foto Tocht om de Noord

Adem de sfeer van het industriële erfgoed. Honderden zeeschepen, tientallen scheepswerven en tientallen karton- en zetmeelfabrieken. Dat was het beeld in de Groninger Veenkoloniën van de 19de eeuw. Veel is verdwenen, maar de sporen zijn er nog.

Vanaf vrijdag 1 februari is het mogelijk om in te schrijven voor de 57ste Kennedymars in Someren (Noord-Brabant). Het is vanaf die datum ook mogelijk om in te schrijven voor de jubileumeditie van het Rondje Someren.

Vier dagen wandelen op de Veluwe, één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Van die mogelijkheid maken jaarlijks, te beginnen op de tweede dinsdag van juli, duizenden wandelaars gebruik.