Vanaf vrijdag 1 februari is het mogelijk om in te schrijven voor de 57ste Kennedymars in Someren (Noord-Brabant). Het is vanaf die datum ook mogelijk om in te schrijven voor de jubileumeditie van het Rondje Someren.

 Inschrijven kan via de website van de organisatie. Ga jij de uitdaging aan?

De 57ste Kennedymars vindt plaats op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019. Het Rondje Someren beleeft de 25ste editie en viert daarmee het zilveren jubileum. De Kennedymars start op zaterdagavond om 20.00 uur. Wandelaars van het Rondje Someren starten op zondagochtend tussen 6.00 en 7.00 uur.

Brabantse dorpen

De Kennedymars in Someren wordt wel ‘de gezelligste Kennedymars van het land’ genoemd. Je passeert diverse kerkdorpen, waar de bewoners langs de route je aanmoedigen. De tocht begint in het centrum van Someren. Door de gezellige Brabantse dorpen Asten, Ommel en Vlierden loop je naar Deurne. Ook kom je door Helmond, Mierlo en Lierop. Eén van de vele hoogtepunten op de route is het natuurschoon van de Strabrechtse Heide. Na 60 kilometer kom je terug in Someren, om een laatste lus te maken door Someren-Heide en Someren-Eind. Zo bereik je na 80 kilometer de finish in het centrum van Someren.

Sfeer langs de route

Hoogtepunten tijdens de Kennedymars zijn de doorkomsten door de dorpen. De route gaat ook door het centrum van Deurne en Helmond. De bewoners langs de route zorgen voor een onvergetelijke sfeer. Ook de organisatie zorgt voor muziek onderweg. Uiteraard word je goed verzorgd tijdens je tocht. Er zijn dertien rustposten waar je eten en drinken krijgt.

Innovatie in de route

De route van zowel de Kennedymars als het Rondje Someren kent dit jaar iets nieuws: wandelaars kunnen gedeeltelijk zelf hun route bepalen. Uit een enquête die is gehouden onder de wandelaars bleek dat niet iedereen de zand- en gravelpaden over de Strabrechtse Heide prettig vindt. Een ander deel van de wandelaars vindt deze passage door het Somerense natuurschoon, met de opkomende zon, juist prachtig. JOEK, de organisatie van de Kennedymars, heeft daarom besloten om een innovatie door te voeren. Na de post in Lierop krijgen wandelaars de keuze om óf over de Strabrechtse Heide te lopen óf om het natuurgebied heen te lopen over een volledig verharde route.

In beide gevallen blijft de Kennedymars 80 kilometer en het Rondje Someren 40 kilometer. Ongeacht het parcours dat wandelaars kiezen, komen ze ook langs dezelfde tussenpost bij dit natuurgebied. JOEK luistert hiermee naar de wensen van de wandelaars. Bovendien is de route nu ook een stuk beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Het gaat voorlopig om een proef van één jaar. Na afloop bekijkt de organisatie of deze innovatie aanslaat en verlengd wordt in de komende jaren. Uiteraard luistert de organisatie daarbij naar de reacties van de wandelaars.

wandelevenement kennedymars 4

Nog meer vernieuwingen

Op basis van de reacties die wandelaars hebben geuit in de gehouden enquête, heeft JOEK nog enkele vernieuwingen doorgevoerd in de route. Zo komt er een kleine post met toiletten in Ommel, waar de wandelaars na 8 kilometer passeren. Verder zijn in de laatste 20 kilometer enkele gedeeltes over lange rechte wegen, die door sommige wandelaars als minder prettig werden ervaren, vervangen door meer afwisselende stukken. De rest van de route blijft, op een enkele kleine aanpassing na, intact. De wandelaars zijn overigens erg positief over de Kennedymars: in de enquête kreeg het evenement een 8,5. Met de vernieuwingen wil JOEK de route nóg beter maken.

Prestatie is het volbrengen van de tocht

Vanaf 2019 houdt JOEK bij de afzettingen en de openingstijden van de posten rekening met een maximumsnelheid van 9 km/h. Dit betekent dat een post mogelijk nog niet geopend is als een snelwandelaar sneller dan 9 km/h loopt. De organisatie wil de tocht voor alle wandelaars goed regelen, maar benadrukt ook dat de Kennedymars geen wedstrijd is. De prestatie is juist het volbrengen van de tocht!

Volop activiteiten in Someren

Ook tijdens de Kennedymars in 2019 zijn er volop activiteiten in en rond het centrum van Someren. De organisatie is druk bezig met de voorbereidingen. Er worden ook enkele speciale activiteiten georganiseerd rond de jubileumeditie van het Rondje Someren. En uiteraard vindt op zaterdag weer de Mini Kennedymars voor kinderen (8 km) plaats. Houd de website en de social media-kanalen van de Kennedymars in de gaten voor het laatste nieuws.