Op 5 mei viert heel Nederland dat we 75 jaar geleden werden bevrijd door de Geallieerden. Groningen viert dat met een speciale Bevrijdingstocht. Wandelaars zullen met een fakkel het bevrijdingsvuur naar ieder afzonderlijk Gronings dorp brengen.

Ieder jaar verspreiden de fakkels zich van Wageningen – de plaats waar op 5 mei 1945 in hotel De Wereld de capitulatie werd getekend – als een lopend vuurtje over heel Nederland. Vanuit de binnenstad geeft de organisatie de vrijheid door en gaat de fakkel naar iedere provinciehoofdstad. De organisatoren van Tocht om de Noord willen nu van­wege het jubileumjaar de fakkels vanuit de hoofdstad Groningen in estafetteteams overbrengen naar alle ruim 220 dorpen in de Omme­landen en zo alle dorpen ‘bevrijden’. Het evenement start rond 11 uur ’s ochtends in het stadspark, vanwaar wandelaars, hardlopers, fiets­ers, ruiters, skateboarders het vuur in estafettevorm naar de dorpen brengen. Daar worden ze gastvrij en feestelijk ontvangen door de fanfare, bewoners en hoog­waardigheids­bekleders en wordt natuurlijk in elk dorp het bevrijdingsvuur ontstoken.

Grunnens laid

Eerder al organiseerde Tocht om de Noord een side event ter ere van het honderdjarige bestaan van het Gronings volkslied; het Grunnens laid. Toen riep de organisatie alle 220 dorpen op om mee te doen het Gronings volkslied te zingen. 128 dorpen gaven gehoor aan de oproep, waar­mee het een wijdverbreid evenement werd in de hele provincie.

Wil je het bevrijdingsvuur ook naar jouw dorp brengen? Geef je dan op via de website van de Bevrijdingstocht.

evenementen 75 jaar bevrijdingsloop logo