Vier dagen wandelen op de Veluwe, één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Van die mogelijkheid maken jaarlijks, te beginnen op de tweede dinsdag van juli, duizenden wandelaars gebruik.

Vanuit Apeldoorn worden vier dagen achtereen wandeltochten uitgezet van - naar vrije keuze - twaalf, twintig, dertig, veertig of vijftig kilometer lengte. Zeker wie kiest voor een van de kortere afstanden kan in alle rust genieten van al het moois dat de Veluwe biedt.

Natuurlijk, in die week speelt zich ook de Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn af, maar gelijktijdig zijn er vier Apeldoornse Wandeldagen. Over dezelfde parkoersen als ‘de groenste vierdaagse van Nederland’, maar dan als ‘losse’ wandeltochten. Dus wie dat wil kan ook één, twee of drie dagen van de Veluwse natuur komen genieten. Sportief bezig zijn, genieten van de gezellige sfeer, de rustplaatsen en de finishlocatie, waar de wandelaars elke dag met muziek worden onthaald.


Deze video is gemaakt door RTV Apeldoorn

Uitgestrekte bossen

Het start- en finishterrein (de accommodatie van voetbalvereniging Victoria Boys) is gelegen aan de bosrand, zodat de wandelaars al direct na de start de natuur in gaan. Afhankelijk van de gekozen afstand en dag lopen zij door de uitgestrekte bossen, langs beekjes, over heidevelden, door Natuurpark Berg en Bos, door het paleispark van Kroondomein Het Loo en gezellige Veluwse dorpjes.

Attracties

Naast het wandelen bieden Apeldoorn en omgeving ook veel mogelijkheden om er een korte vakantie door te brengen. Eén of meer dagen wandelen en daarna (of ’s middags na het voltooien van de wandeling) een bezoek brengen aan attracties als Apenheul, paleis Het Loo, pretpark Julianatoren, het CODA-museum, of het winkelcentrum. Of iets verder weg bijvoorbeeld Burgers Zoo of Openluchtmuseum in Arnhem, Dolfinarium Harderwijk of de aloude Hanzesteden Deventer of Zutphen. Maar het belangrijkste zijn vanzelfsprekend de vier dagen wandelen rond Apeldoorn...

De wandeldagen

  • Op de eerste dag, de dinsdag van het evenement, wandelen de deelnemers richting Ugchelen, Beekbergen en Loenen. Sprengen en uitgestrekte bossen en (wat betreft de langste afstanden ook uitgestrekte heidevelden) kenmerken deze dag.
  • Op de woensdag gaan de wandelaars onder meer door het paleispark van Kroondomein Het Loo, met een fraai zicht op het paleis. Ook nu bossen en heide, voor de langere afstanden het dorpje Vaassen en een terugweg door wat meer open terrein
  • Natuurpark Berg en Bos vormt een belangrijk onderdeel van de routes van de donderdag, evenals (vanaf de afstand van 20 km) het plaatsje Hoog Soeren en de Asselse Heide.
  • Op de vrijdag, voor de vierdaagselopers de slotdag, gaat het richting Hoenderloo. Uitgestrekte bossen, een klimmetje over de heide en een paadje langs fraaie sprengen, zijn onderdelen van deze dag. Op het terrein van Victoria Boys is deze dag veel gezelligheid, mede om de volhouders die de vier dagen voltooien een feestelijk welkom te bereiden.

apeldoorn vierdaagse 3

Rust

Of je nu één, twee, drie of alle vier de dagen meedoet, je kunt in betrekkelijke rust genieten van de mooie natuur die de routes bieden. Hier geen grote mensenmassa, maar de mogelijkheid om ook nog wat ‘eenzaamheid’ te vinden, zeker op de langere afstanden. Om dit te garanderen en op de soms smalle paden geen opstoppingen te krijgen, is per afstand een limiet gesteld aan het aantal deelnemers.

Naast de mooie routes vormt ook de gezelligheid een belangrijk pluspunt van de wandeldagen in Apeldoorn. Zowel op de rustpunten onderweg als op het start- en finishterrein bij Victoria Boys worden de deelnemers onthaald op een gevarieerd muziekprogramma.

Andere wandeltochten

Je ziet, volop redenen om eens een bezoek aan Apeldoorn te brengen. En komt een bezoek in juli niet uit: een werkgroep vanuit de Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn verzorgt ook in andere seizoenen wandeltochten, eveneens volledig door de Veluwse natuur: in het voorjaar de Midden-Veluwe wandeltocht, in november de Kootwijker Duin- en Veentocht en in december de Veluwse Midwienterkuiertoch, waar de wandelaar wordt begeleid door het geluid van midwinterhoorns. Deze tochten, en alles over de Vierdaagse en de wandeldagen, zijn te vinden op de website www.4daagseapeldoorn.nl

Goed om te weten

  • . Het evenement begint jaarlijks op de tweede dinsdag van juli.
  • . De startaccommodatie is op het terrein van Victoria Boys, Berghuizerweg 153, 7312 SN Apeldoorn.
  • . In de directe omgeving is in ruime mate gratis parkeergelegenheid.
  • . In Apeldoorn en omgeving zijn veel overnachtingsmogelijkheden: van luxe hotels tot natuurcampings en bungalowparken.
  • . De wandelroutes worden duidelijk met pijlen aangegeven.
  • . Meer over de Apeldoornse Vierdaagse vind je op de website of op de Facebookpagina 

En wil je steeds het laatste nieuws over de vierdaagse of andere wandeltochten van de Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn? Meld je dan via de website aan voor onze nieuwsbrief (onderaan de pagina).

apeldoorn vierdaagse 1