Jaarlijks organiseert wandelkrant 'te voet' de verkiezing van de Wandelgemeente van het Jaar. Elk jaar doen een veertigtal Nederlandse gemeenten een gooi naar deze titel. Nadat er drie gemeenten genomineerd zijn door de vakjury (de hoofdredacteur, de uitgever en een onafhankelijke redactiemedewerker) barst de verkiezingsstrijd los. De uitslag wordt deels bepaald door de publieksstemmen, maar uiteindelijk is de vakjury doorslaggevend. Wie sleept na Valkenburg aan de Geul in 2019 de felbegeerde prijs dit jaar in de wacht?

Nu corona de hele samenleving stevig in haar greep heeft is dit jaar alles nét even anders. Vanwege de ontwrichtende coronacrisis hebben de genomineerde gemeenten besloten elkaar niet te bestrijden, maar juist samen op te trekken. Na overleg met de organisatie is het resultaat inmiddels bekend: In 2020 mogen alle drie genomineerde gemeenten zich Wandelgemeente van het Jaar 2020 noemen: de Gelderse gemeenten Berg en Dal en Winterswijk en het Groningse Westerwolde!

Aan de verkiezing van de Wandelgemeente van het Jaar 2020 namen dit jaar ruim 30 gemeenten deel. Daarvan waren er drie die zich duidelijk onderscheidden qua wandelmogelijkheden en –faciliteiten: Berg en Dal, Westerwolde en Winterswijk.

© foto Annet Piek

Aan de verkiezing van de Wandelgemeente van het Jaar 2020 namen dit jaar ruim 30 gemeenten deel. Daarvan waren er drie die zich duidelijk onderscheidden qua wandelmogelijkheden en –faciliteiten: Winterswijk, Westerwolde en Berg en Dal.

© foto Metha Eikens

Aan de verkiezing van de Wandelgemeente van het Jaar 2020 namen dit jaar ruim 30 gemeenten deel. Daarvan waren er drie die zich duidelijk onderscheidden qua wandelmogelijkheden en –faciliteiten: Westerwolde, Berg en Dal en Winterswijk.

Vrijdag 28 juni werd bij De Kluis in Walem (gemeente Valkenburg) een feestje gevierd. Burgemeester Jan Schrijen mocht daar uit handen van te voet’s hoofdredacteur Tialda Hoogeveen het felbegeerde bronzen beeldje ontvangen omdat Valkenburg aan de Geul uitgeroepen is tot Wandelgemeente van het Jaar 2019.