Jaarlijks organiseert wandelkrant 'te voet' de verkiezing van de Wandelgemeente van het Jaar. Elk jaar doen een veertigtal Nederlandse gemeenten een gooi naar deze titel. Nadat er drie gemeenten genomineerd zijn door de vakjury (de hoofdredacteur, de uitgever en een onafhankelijke redactiemedewerker) barst de verkiezingsstrijd los. De uitslag wordt deels bepaald door de publieksstemmen, maar uiteindelijk is de vakjury doorslaggevend. Wie sleept dit jaar de felbegeerde prijs in de wacht?

De genomineerde gemeenten van de titel Wandelgemeente van het Jaar 2021 zijn uiteindelijk geworden: Landerd in Noord-Brabant, Loon op Zand in Noord-Brabant en Roerdalen in Limburg. Alle drie de gemeenten liggen in de nabijheid van een prachtig natuurgebied, respectievelijk De Maashorst, de Loonse- en Drunense Duinen en Nationaal Park De Meinweg. Wandelmogelijkheden te over!

wandelgemeente van het jaar 2021

Welke gemeente in Nederland wordt Wandelgemeente van het Jaar in 2021? Overal in Nederlandse gemeenten worden wandelpaden, georgansieerde wandeltochten, thematochten en knooppuntenroutes uitgezet. Wandelkrant ‘te voet’ beoordeelt de gemeenten die hebben deelgenomen aan onze enquête over wandelvriendelijkheid. En jij mag meebeslissen! 

Meinweg wandelgemeente Roerdalen

Onbegaanbaar wegens overstromingen. Kom daar nog maar eens om in Nederland, het dichtbevolkte land waarvan elke vierkante meter naar onze hand is gezet. Dat de natuur regeert, is een zeldzaamheid.

brabantse sahara wandelgemeente

Struinen door de Brabantse Sahara. De Loonse en Drunense duinen worden door menig wandelaar de Brabantse Sahara genoemd. Het ruim 3.500 hectare grote nationaal park bestaat dan ook voor een groot deel uit stuifzandgebied. Wie enkel zandverstuivingen verwacht, heeft het mis.

Meermaals rende ik lange trails door het Herperduin, een prachtig ingeklemd natuurgebied tussen Schaijk, Herpen en Berghem. Een pareltje dat eigenlijk aan het grote publiek ontsnapt is. Vol verwachting klopt dan ook het hart als ik op pad ga voor deze wandeling door het uiterwaardengebied van de Maas. Een rondje Schaijk door Moesland en Maasland.