Jaarlijks organiseert wandelkrant 'te voet' de verkiezing van de Wandelgemeente van het Jaar. Elk jaar doen een veertigtal Nederlandse gemeenten een gooi naar deze titel. Nadat er drie gemeenten genomineerd zijn door de vakjury (de hoofdredacteur, de uitgever en een onafhankelijke redactiemedewerker) barst de verkiezingsstrijd los. De uitslag wordt deels bepaald door de publieksstemmen, maar uiteindelijk is de vakjury doorslaggevend. Wie sleept dit jaar de felbegeerde prijs in de wacht?

De genomineerde gemeenten van de titel Wandelgemeente van het Jaar 2022 zijn uiteindelijk geworden: Lochem in Gelderland, Meerssen in Limburg en Rhenen in de provincie Utrecht. Alle drie de gemeenten worden omringd door prachtige natuur. Kortom... wandelmogelijkheden te over!

Zaterdag 30 april vond in het zonovergoten ‘Wandeldorp Barchem’ de uitreiking van de Wandelgemeente van het Jaar 2022 plaats. Deze felbegeerde titel is dit jaar gewonnen door de gemeente Lochem, dat hiermee de gemeente Loon op Zand opvolgde.

Welke Nederlandse gemeente wordt Wandelgemeente van het Jaar in 2022? In veel Nederlandse gemeenten worden wandelpaden, georganiseerde wandeltochten, thematochten en knooppuntenroutes uitgezet. Wandelkrant ‘te voet’ beoordeelt alle gemeenten die hebben meegedaan aan onze enquête over wandelvriendelijkheid. En jij mag meebeslissen wie uiteindelijk Wandelgemeente van het Jaar 2022 wordt! 

Van het padje op de Lochemse Berg... een misleidende titel. Ik loop een uitgezet rondje over de Lochemse Berg en de Kale berg, maar ik ben helemaal van het padje af. Ik licht het toe. De velden zijn witgekleurd door de vorst.

Monumentaal Meerssen, gelegen in het grensoverschrijdende natuurgebied RivierPark Maasvallei, is niet alleen gezegend met dit veelzijdige wandelgebied langs de rivier de Maas. Je maakt er ook een indrukwekkende reis langs Zuid-Limburgse wijnen. Wij strikken onze veters stevig vast en gaan op pad in een bijzonder stukje Heuvelland. Wandelen als een god in Zuid-Limburg...