Jaarlijks organiseert wandelkrant 'te voet' de verkiezing van de Wandelgemeente van het Jaar. Elk jaar doen een veertigtal Nederlandse gemeenten een gooi naar deze titel. Nadat er drie gemeenten genomineerd zijn door de vakjury (de hoofdredacteur, de uitgever en een een redactiemedewerker) barst de verkiezingsstrijd los. De uitslag wordt deels bepaald door de publieksstemmen, maar uiteindelijk is de vakjury doorslaggevend. Bronckhorst sleepte de felbegeerde prijs in de wacht dit jaar. Wie komt er in 2019 als winnaar uit de bus bij de strijd om de titel Wandelgemeente van het Jaar?

De gemeenten Opsterland, Raalte en Valkenburg aan de Geul zijn genomineerd voor de Wandelgemeente van het Jaar 2019. Deze gemeenten springen er op een bijzondere manier uit voor wandelaars. De jaarlijkse verkiezing wordt georganiseerd door ‘te voet’, de wandelkrant van Nederland. DE STEMPERIODE VOOR DE VERKIEZING OM DE WANDELGEMEENTE VAN HET JAAR 2019 IS VOORBIJ. ER KAN NIET MEER WORDEN GESTEMD.

© foto VVV Zuid-Limburg

Historisch uitzicht in Limburgse heuvels. De ‘Hoogtewandeling Valkenburg aan de Geul’ trakteert de wandelaar op een afwisselend heuvellandschap met weilanden, bossen en kastelen. Met als kersen op de taart: een kasteelruïne en een religieuze gedenkplaats.

© foto Sietske de Boer

Adellijk wandelen in Friesland. Friesland staat bekend om zijn Friese meren en de kusten. Wel eens gehoord van de Friese Wouden, een streek in het oosten van de provincie? In het zuiden ervan ligt gemeente Opsterland. Zo afwisselend kende je Friesland nog niet.

Dwalen over de landgoederen van Raalte. De wandelroutes in Raalte gaan grotendeels over zandpaden en onverharde wegen. De gemeente vindt wandelen een mooie manier om toeristen te trekken én de inwoners vitaal te houden.