Dwalen over de landgoederen van Raalte. De wandelroutes in Raalte gaan grotendeels over zandpaden en onverharde wegen. De gemeente vindt wandelen een mooie manier om toeristen te trekken én de inwoners vitaal te houden.

Daarom is serieus werk gemaakt van het uitstippelen van aantrekkelijke routes door het coulisselandschap tussen de negen woonkernen van de gemeente. De wandelingen voeren langs eiken- en beukenlanen, langs weilanden met meidoornhagen en door de bossen van een viertal landgoederen. Zandweggetjes verbinden weilanden met paarden, pony’s en schapen.

tekst en foto's: Theo Haerkens

Het station van Heino, een van de kernen, ligt dichtbij ’t Rozendael dat samen met ’t Nijenhuis een groot en afwisselend landgoed vormt. Als een witte parel schittert het landhuis in de zon. Voor het complex staat een rood-wit geschilderde duiventil, kleuren die terug komen in de raamluiken van de bijbehorende boerderijen. Duiven houden was een privilege van de geestelijkheid en de adel dat zijn hoogtepunt kende tussen de dertiende en achttiende eeuw.

Kasteel Het Nijenhuis fungeert als dependance van museum De Fundatie in Zwolle. Een metershoge knaloranje figuur laat zien dat de moderne kunst hier volop de ruimte krijgt, ook de achtertuin telt tientallen moderne beelden. Binnen wordt lekkere koffie geschonken en de wandelaar kan er in een aangename atmosfeer even rust nemen. De gebouwen bij Nijenhuis zijn herkenbaar aan de luiken met blauwwitte vlakken. De kasteeltuin, waar de eerste krokussen bloeien, verlaten we via een laan die is afgesloten met een eenvoudig draaihek.

wvhj raalte dorpsbos

 

Het is echt de bedoeling het bordje ‘verboden toegang’ aan het eind van de Velnerweg te negeren en het bospad te volgen. Er zijn sluitende afspraken met de eigenaren van de landgoederen hier: wie zich gedraagt is welkom.

Na de waterberging volgen de landerijen rond de ecologische boerderij van Jan Overesch. De enthousiaste boer laat zijn varkens buiten rondscharrelen en heeft een eigen winkel waar hij ook koffie serveert. Even verderop verdringt een menagerie van herten, struisvogels, kalkoenen en lama’s elkaar voor wat lekkers.

Aan de andere kant van de spoorlijn is het even opletten: na vijftig stappen gaat de route linksaf het bos in over een niet-gemarkeerd paadje. Vogelgezang markeert de naderende lente. Landgoed ’t Reelaer wordt doorsneden door de N35, de provinciale Heinoseweg die voorzichtig moet worden overgestoken. Stapels boomstammetjes laten zien dat de baron flink aan het werk is geweest. Klaar is hij nog lang niet: kasteel en boerderijen zijn toe aan grondige restauratie.

Aan de rand van Heino staat de ‘spieker’ van De Vlaminckhorst in de steigers. Een keuken heeft het pand niet omdat de traditie wil dat de boer het maal verzorgt voor de landheer die hier kwam voor de rust en de jacht. De wandelaar echter kan zich laven bij de horeca in het dorp.

Informatie:

 • Gemeente: Raalte
 • Provincie: Overijssel
 • Inwoners: 37.519
 • Lokale wandelroutes: Wandelnetwerk Salland; 12 wandel­ommetjes; 5 lokale wandelroutes.
 • Kilometer wandelpad: 250 kilometer
 • Percentage onverharde paden: 60 procent
 • Controle wandelroutes: één keer per jaar.
 • Wandelvierdaagse: Sallandse Wandel Vierdaagse (SW4D); avondvierdaagse in Heino en avonddriedaagse in Luttenberg
 • GPS-routes/routes op internet: Routes van Wandelnetwerk Salland via www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl
 • Themawandelroutes: Landgoedwandelingen rond Heino; Groene Wissel in Heino en Raalte; Trage Tochten in Heino, Heeten, Schoonheten en Broekland; stationswandelroute Blauwnet Heino-Raalte
 • Wandelevenementen: Sallandse voorjaarstocht en IVN winterwandeling in Luttenberg
 • Langeafstandsroutes: Maarten van Rossumpad (LAW); ­Sallandse Zandloper en Sallandpad
 • Overnachtingsmogelijkheden: Hotels en pensions: 5; B&B’s: 10; Vakantieparken: 4; Groepsaccommodaties: 3; Campings: 8
 • Bijzonderheden: Beweeg/belevingsroute ‘De Luttenberg’; infoborden over flora en fauna; historie langs middeleeuws karrespoor; uitkijktoren; bijzonder overnachten tussen de koeien in de wei.

wvhj raalte rapport