© foto VVV Zuid-Limburg
© foto VVV Zuid-Limburg

Historisch uitzicht in Limburgse heuvels. De ‘Hoogtewandeling Valkenburg aan de Geul’ trakteert de wandelaar op een afwisselend heuvellandschap met weilanden, bossen en kastelen. Met als kersen op de taart: een kasteelruïne en een religieuze gedenkplaats.

tekst: Femke Kazemier-Rongen

De rondwandeling - ongemarkeerd, opletten dus - start bij het mergelstenen treinstation van Valkenburg, gebouwd in 1853 en naar zegge het oudste station van Nederland dat nog in gebruik is. Na vijf minuten passeert de route de Sint-Josephkerk uit 1930 om vervolgens het stadje te verlaten. Een zandpad volgt de snelstromende rivier De Geul. Het kabbelende water en de fluitende vogels doen het stads­geroezemoes direct overstijgen. Via een oud, wit bruggetje over de Geul loopt de route via een karrenspoor richting de Cauberg, de ­beruchte wielerberg met een maximale helling van 12 procent. Na een aangeharkt Landal GreenParks-terrein en een picknickplaats met vijver volgt een fruitboomgaard. Hier gaat de route dwars door de boomgaard met op het eind een ‘sjtegelke’, een draaihek. Een steil klimmetje naar het Vogelbos wordt beloond met een uitzicht over het Limburgse heuvellandschap. In de verte pronkt de imposante uitzichttoren en rijks­monument Wilhelminatoren.

wvhj valkenburg kasteel fotocredit vvv zuid limburg© foto VVV Zuid-Limburg

Een smal schelpenpad tussen de toren en het themapark Sprookjesbos daalt af naar een woonwijk. Direct daarna volgt opnieuw een klimmetje naar het volgende bos. Aan het eind van het brede bospad staat een zitbank, een van de vele op de wandelroute, met een weids uitzicht over weilanden. Door een van die weilanden loopt de route naar beneden richting een romantische oprijlaan met leilinden. De laan behoort tot het statige Kasteel Schaloen uit de veertiende eeuw. Via een beukenlaan rondom het drukbezochte kasteel gaat de route over een oude voetgangersbrug. Aan de overkant staan De Drie Beeldjes, een bekende beeldengroep met Jezus Christus aan het kruis en twee kapelletjes met de heilige Maria en Johannes de Doper.

Na een onbewaakte spoorwegovergang loopt het pad langs de mergelgrot Däölkesberg, dialect voor kauwtjesberg. Vanaf hier is het lange tijd genieten van het weidse panorama. Op de Schaelsberg staat de Kluizenaars­woning ‘De Kluis’, jarenlang bewoond door verschillende­ kluizenaars en nu een geliefde meditatieplek. Op deze religieuze gedenkplaats staan veertien oude kruiswegstaties die het lijden van Jezus Christus verbeelden. Even verderop geeft de wandelroute eersteklas uitzicht over de kasteelruïne Kasteel Valkenburg, de enige Nederlandse hoogteburcht die in 1672 werd verwoest. Na een afdaling nabij Kasteel Oost vervolgt de wandeling over een verharde landweg langs akkers, om verderop af te buigen naar een onverhard wandelpad, een stukje van het Pieterpad. Een karrenspoor brengt de wandelaar weer naar de bewoonde wereld: het gehucht Emmaberg en daarna Valkenburg, waar deze rondwandeling vol historie eindigt.

Informatie:

 • Gemeente: Valkenburg aan de Geul
 • Provincie: Limburg
 • Inwoners: 16.437
 • Lokale wandelroutes: 28 gemarkeerde routes, 31 ongemarkeerde routes
 • Kilometer wandelpad: 136 kilometer gemarkeerd, 225 kilometer ongemarkeerd
 • Percentage onverharde paden: 75 procent
 • Controle wandelroutes: één keer per jaar
 • Wandelvierdaagse: Bloesem2daagse en Heuvelland4daagse
 • GPS-routes/routes op internet: routeyou.com, ­ www.routes­inzuidlimburg.nl, www.wandelgidszuidlimburg.com
 • Themawandelroutes: Onder meer krijt, hoogte, kastelen, Geul en molens
 • Wandelevenementen: Wandeling Bok d’Amuse langs ­herinneringen aan de Bokkenrijders, Geuldalwandel­marathon, Mergelwandeling bij de groeven rondom Sibbe, kerstwandeling Route d’Amuse
 • Langeafstandroutes: Pelgrimspad LAW 7, Pieterpad LAW 9, Krijtlandpad, Zuid-Limburg Wandelroute
 • Overnachtingsmogelijkheden: Hotels: 45 /pensions: 50; B&B’s: 30; Vakantieparken: 3; Groepsaccommodaties: geen; Campings: 7
 • Bijzonderheden: Eind december nemen ruim 1.000 wandelaars deel aan de Eindejaarstocht, een wandeling over het Plateau van Margraten met uitzicht over een winters heuvellandschap.

wvhj valkenburg rapport