Wethouder Eric-Jan de Haan en Laura van der Linde poseren met beeldje en bloemen

Zaterdag 30 april vond in het zonovergoten ‘Wandeldorp Barchem’ de uitreiking van de Wandelgemeente van het Jaar 2022 plaats. Deze felbegeerde titel is dit jaar gewonnen door de gemeente Lochem, dat hiermee de gemeente Loon op Zand opvolgde.

Wandeldorp Barchem valt onder de gemeente Lochem en was dé aangewezen plaats om de uitreiking te doen plaatsvinden.

Uitreiking speciaal beeldje

Het was zaterdag 30 april rond 10.00 uur flink druk op het gezellige dorpsplein in Barchem. Behalve de vele genodigden waren talloze Barchemmers naar de uitreiking gekomen. Wethouder Eric-Jan de Haan was namens de gemeente Lochem aanwezig om het fraaie bronzen beeldje – de speciaal door kunstenaar Theo van Eldik vervaardigde trofee die hoort bij de winnaar van de strijd om de Wandelgemeente van het Jaar - in ontvangst te nemen. Na een kort woordje door uitgever Eef van den Brink van wandelkrant ‘te voet’, gaf de wethouder aan erg blij te zijn de nieuwe wandelgemeente te zijn, hetgeen nog eens bevestigd werd door Laura van der Linde, de regiocoördinator Lochem Stichting Achterhoek Toerisme.

Nieuw wandelnetwerk

Barchem heeft de laatste jaren veel gedaan om wandelaars zoveel mogelijk te faciliteren. Zo is er een gevarieerd en goed bewegwijzerd wandelnetwerk ontworpen én gerealiseerd naast de al bestaande wandelroutes in deze regio. En natuurlijk mogen we – naast de vele dagwandeltochten van de zeer actieve wandelvereniging DOS - ook de populaire Barchemse 4daagse niet vergeten.

Afwisseling

Lochem en de omringende plaatsen hebben je als wandelaar veel te bieden, waarbij ‘afwisseling’ het sleutelwoord is. Dan hebben we het over het fraaie landschap met zijn glooiingen, uitgestrekte landerijen, de regelmatig te bedwingen heuvels, het aanwezige wild, de meanderende Berkel, de Gorsselse Heide, het Grote Veld, vanzelfsprekend de IJssel en de vele landgoederen. Als extra is er de goede bereikbaarheid, de stilte van de Achterhoek en een hoog percentage onverharde wandelpaden. En – last but not least – vanzelfsprekend de zeer betrokken inwoners van de regio Lochem, die massaal hun stem uitbrachten op hun gemeente, waardoor de uitverkiezing tot Wandelgemeente 2022 is verklaard én verdiend.