Vrijdag 28 juni werd bij De Kluis in Walem (gemeente Valkenburg) een feestje gevierd. Burgemeester Jan Schrijen mocht daar uit handen van te voet’s hoofdredacteur Tialda Hoogeveen het felbegeerde bronzen beeldje ontvangen omdat Valkenburg aan de Geul uitgeroepen is tot Wandelgemeente van het Jaar 2019.

De burgemeester sprak de genodigden uitvoerig toe en vertelde onomwonden 'trots' te zijn op de titel Wandelgemeente 2019.

Het was een enerverende strijd dit jaar. De drie genomineerde gemeenten – het Friese Opsterland, het Overijsselse Raalte en het Limburgse Valkenburg aan de Geul – hebben hun zaakjes voor de wandelaar goed voor elkaar: stuk voor stuk hebben de drie gegadigden prachtige – veelal onverharde en stille - wandelroutes, die gelegen zijn in een prachtig landschap. Routes die bovendien - zonder uitzondering - jaarlijks worden gecontroleerd. Verder doen o.a. mooie, populaire wandelevenementen én meerdere LAW’s de betreffende gemeenten aan.

De vakjury had dit jaar een zeer beslissende stem in de verkiezing en bepaalde dat de overwinning dit jaar aan Valkenburg aan de Geul toekomt. Uitgever Eef van den Brink: ‘Daar zijn diverse redenen voor. Allereerst is er het Zuid-Limburgse landschap, dat de wandelaar niet alleen een gevarieerde omgeving te bieden heeft, maar ook ongeëvenaarde uitzichten door de flinke hoogteverschillen. De panorama’s in de directe omgeving van Valkenburg zijn werkelijk oogverblindend. Verder is het heel speciaal dat veel wandelroutes je door weilanden, boomgaarden en andere privé-bezittingen voeren, waarbij je toegang krijgt door de ‘stegelkes’, de leuke draaihekjes die elke wandelaar wel kent’.

‘Verder zijn de Valkenburgse wandelroutes voorzien van zeer veel rustpunten en biedt het stadje zelf talloze terrassen, restaurants en overnachtingsadressen voor elke portemonnee. Tot slot heeft Valkenburg aan de Geul met de website visitzuidlimburg.nl een ijzersterk wapen in handen om het wandelen in Valkenburg en de rest van Zuid-Limburg te promoten. Je vindt er alle wandelingen (meer dan 300!) van Valkenburg aan de Geul en wijde omgeving. Overzichtelijk, met een korte omschrijving, foto, moeilijkheidsgraad, hoogteprofiel, overzichtskaart en aantal kilometers. Bovendien heb je de mogelijkheid om de wandelroute gratis uit te printen voor je de wandelschoenen aantrekt. Naar onze mening voldoende redenen om Valkenburg aan de Geul uit te roepen tot de terechte Wandelgemeente van het Jaar 2019.’