Aan de verkiezing van de Wandelgemeente van het Jaar 2020 namen dit jaar ruim 30 gemeenten deel. Daarvan waren er drie die zich duidelijk onderscheidden qua wandelmogelijkheden en –faciliteiten: Westerwolde, Berg en Dal en Winterswijk.
Zij werden genomineerd en mochten zich opmaken voor de titelstrijd in 2020. Normaal gesproken wordt na nominatie van een gemeente alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk stemmen van wandelliefhebbers te krijgen. Maar dát loopt dit jaar net even anders…
Alle drie de genomineerde gemeenten vinden het ten tijde van deze ontwrichtende coronacrisis niet gepast om de strijd met elkaar aan te gaan. ‘In deze tijd past samenwerking beter dan elkaar bestrijden. Iedereen in Nederland heeft momenteel andere, veel belangrijker zaken aan het hoofd’, aldus het gezamelijke standpunt van de drie gemeenten. De jury van het organiserende wandelmagazine ‘te voet’ en website tevoetonline staat hier vierkant achter: ‘Er gaat dit jaar niet door het publiek gestemd worden en derhalve zal er uit de genomineerde gemeenten niet één gekozen winnaar komen. In nauw overleg is inmiddels besloten dat alle drie genomineerde gemeenten de titel ‘Wandelgemeente van het jaar 2020’ mogen voeren.'
Ga in betere tijden gerust uit wandelen in Westerwolde, Berg en Dal of Winterswijk. Of in alle drie! De drie genomineerde gemeenten zullen je stuk voor stuk verrassen én imponeren met de uitzonderlijke wandelmogelijkheden die er zijn. Hieronder het verslag en de rapportage van onze medewerker van de wandeling in- en om Westerwolde.
Op ontdekkingsreis door onbekend Westerwolde
Misschien zit daar wel de aantrekkingskracht, kilometer voor kilometer nieuw gebied ontginnen. Majestueuze boerderijen, coulisselandschap en oeroude glooiingen bieden de wandelaar veel variatie.
Het mooiste stukje Drenthe ligt in Groningen!’, vertelt Eize Hoomoedt, eigenaar van horecagelegenheid het Hof van Sellingen. Nieuwsgierig geworden starten we de route. De oudheidkamer bij het startpunt laat zien dat de geschiedenis leeft in dit esdorp met een brink. Het is met ‘geboortejaar’ 857 het oudste dorp van de gemeente. Die geschiedenis heeft tastbare sporen achtergelaten met de Gothische kerk aan de rand van het dorp, die dateert uit het begin van de veertiende eeuw.
© foto Metha Eikens
Waarkhanden
De natuur begint waar het dorp eindigt. Wie denkt dat Groningen louter bestaat uit vergezichten en uitgestrekte vlaktes, komt daar al wandelend snel op terug. De glooiingen aan de rand van het dorp leggen heel oude sporen bloot, het zijn overblijfselen van de een na laatste ijstijd. De afwisselende wandelroute leidt je langs eikenlanen, natuurgebieden en jonge bossen waar de natuur haar gang mag gaan. Een gevarieerd landschap, liefdevol bezongen door de Groningse singer-songwriter Marlene Bakker in haar Waarkhanden.
Slechts één wandelaar loopt deze route deze dag. Autogeluiden zijn ver weg. Het is het ruisen van de wind door de bomen, het voorjaarsgekwetter van koolmezen en het ‘miauwen’ van de buizerd wat klinkt. Holle weggetjes, een pad dwars door een weiland of wandelen door een bos waar bomen kriskras op het pad liggen als souvenir van recente stormen. En dan is de Ruiten Aa nog niet eens genoemd. Deze voormalige veenbeek is door veenontginningen en ruilverkaveling rechtgetrokken. Maar de afgelopen vijftien jaar wordt hard gewerkt aan herstel en mag het water weer zijn natuurlijke meanderende weg volgen. Deze ruggengraat van Westerwolde biedt weer ruimte aan water én aan vogels, vissen en amfibieën. En aan wandelaars: het Ruiten Aa-pad is maar liefst 125 kilometer lang. Buurtschap Ter Borg biedt als toetje enkele imposante herenboerderijen. Sporen uit een lang vervlogen tijd waarin Groningse boeren nog grootgrondbezitters waren die een team van mannen voor zich liet werken op het land.
Galliërs
Dat de Slangeborgroute zo ver weg voelt van alles, is te danken aan de Sellingers zelf. Het Plan Kikkert wilde aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw zesduizend hectare transformeren in militair oefenterrein. Als Galliërs boden de Sellingers verzet. Een oase van rust als resultaat.
Tekst: Tialda Hoogeveen
Informatie
- Gemeente: Westerwolde
- Provincie: Groningen
- Aantal inwoners: 25.199
- Aantal lokale wandelroutes: 38 officiële
- Aantal kilometer wandelpad: 331 km officiële wandelroutes
- Percentage onverharde paden in gemeente: ca. 50%
- Controle wandelroutes: één à twee keer per jaar door lokale vrijwilligers
- Wandelvierdaagse: Wandelvierdaagse voor schooljeugd
- GPS-routes/routes op internet: www.stichtingwandeleninwesterwolde.nl
- Themawandelroutes: het Ganzenpad in Vriescheloo en het Kabouterpad in Sellingen, voor de jeugd
- Wandelevenementen: Westerwolde Wandelweekend ieder jaar in juni
- Langeafstandsroutes: Noaberpad, Westerwoldepad, Groot Frieslandpad, Pronkewailpad
- Overnachtingsmogelijkheden: Hotels en pensions: 10; B&B’s: 50; Vakantieparken: 2; Groepsaccomodaties: 10; Campings: 30.
- Bijzonderheden: net buiten de gemeente Westerwolde, maar in het Westerwoldse gebied, ligt een beleefpad dat rolstoeltoegankelijk is (in Smeerling, gemeente Stadskanaal).