fotograferen smartphone
© foto Shutterstock

Je kent het gevoel waarschijnlijk wel: als je gaat wandelen kom je regelmatig op plekken die je graag zou vastleggen met je camera. Nu vrijwel iedereen een smartphone heeft is dat stukken gemakkelijker dan vroeger, toen je speciaal een camera moest meenemen als je wilde fotograferen tijdens je wandeling. Bovendien zijn de foto’s die je tegenwoordig met je smartphone maakt net zo mooi als de foto’s die je met een ‘normale’ camera schiet. Om het maximale uit je smartphone te halen heb ik een paar tips voor je:

Goed scherpstellen

Veel mensen zijn geneigd de automatische scherpstelling te gebruiken. Meestal is die ook wel acceptabel. Je kunt er nog een schepje bovenop doen door zelf scherp te stellen. Dat werkt bij een smartphone heel eenvoudig: je tikt met je vinger op het scherm op de de plaats waarop je wilt scherpstellen. Het apparaat doet de rest vanzelf. Je kunt deze instelling zelfs vergrendelen: houd dan je vinger wat langer op die plaats op het scherm.

Inzoomen

Inzoomen met een smartphone zou ik willen afraden. Dit werkt op de meeste apparaten nog steeds niet naar tevredenheid; het resultaat is vaak wat blokkerig. Ik kies er zelf altijd voor om dichter naar het te fotograferen object of wezen toe te gaan. Ook kun je naderhand natuurlijk een uitsnede van je foto maken.

Stabiliteit

Het is belangijk om je smartphone goed stil te houden tijdens het fotograferen. Dat kan je op verschillende manieren doen. Je kan bijvoorbeeld een statiefje gebruiken. Die zijn voor een smartphone klein, licht, niet duur en superhandig. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon goed stil staan, het toestel met twee handen vasthouden tijdens het fotograferen en je bovenarmen tegen je lichaam aan houden. Stabiliteit komt het eindresultaat enorm ten goede.

Weet wat je smartphone kan

En last but not least: het is belangrijk dat je weet wat de mogelijkheden van je smartphone zijn. Je telefoon herbergt waarschijnlijk meer mogelijkheden in zich dan je aanvankelijk zou verwachten. Zoek vooral bij de instellingen welke opties er zoal zijn. Er zijn meestal al veel hulpmiddelen te activeren die je kunnen helpen bij het maken van een mooie foto.

Hein Versteeg te Almere