Elk jaar weer verheug ik mij op de gezamenlijke wandelvakantie met drie schoonzussen. Wat 20 jaar geleden begon als een wandeldag is in de loop van de tijd uitgegroeid tot minstens een lang weekend en in 2020 zelfs een kleine week samen op pad. Onze laatste wandelervaring – de Franse Valleientocht - bleek de allermooiste tot nu toe.

Afgelopen september reden we naar de Aveyron, een gebied in Zuid-Frankrijk met een werkelijk prachtig heuvel- en rivierenlandschap. We arriveerden bij een charmant, kleinschalig verblijf, waar we gastvrij werden ontvangen en de route kregen uitgereikt voor vier wandeldagen en één rustdag. Elke dag liepen we rond de 18 km door een ongelooflijk gevarieerd landschap: langs en over rivieren (de Tarn als grootste, maar ook kleinere stromen zoals de Rance, de Mousse en de Dourdou), door bossen, over heuvelruggen, door valleien, langs akkers en over boerenerven. We picknickten op de mooiste plekjes. Af en toe kwamen we door een dorp en vulden er onze lunch aan met een café crème of een pain au chocolat of laafden we ons aan een verkoelende Perrier.  Het authentieke en ongerepte landschap bleek heel charmant door zijn kerkjes, landkruisen, ruïnes, slingerweggetjes, zand- en rotspaden, kleinschalige boerderijen en vol hangende vijgenbomen. Elke heuveltop bracht ons weer verrassende vergezichten.

De prima in kaart gebrachte wandelingen kenden uitdagende stukken, met flinke stijgingen en pittige afdalingen. Heerlijk was het daarom om aan het einde van de middag de vermoeide benen te kunnen strekken bij de gastvrouw- of gastheer van die dag en verwend te worden met een verfrissend drankje en een culinair diner. Het was heel verrassend om elke dag weer op een andere, sfeervolle overnachtingsplek aan te komen (waar men onze bagage heen bracht en ook voor ontbijt en lunch voor de volgende dag zorgde) en nog even te genieten van de prachtige locaties waar deze waren gelegen. 

“De Unie van Verenigde Schoonzussen”, zo noemde een (Vlaamse) gastheer ons. Het is één van vele geweldig leuke herinneringen die wij aan het wandelen in de Aveyron hebben overgehouden. Deze Franse Valleientocht is werkelijk wandelen met een hoofdletter W!!

Als ik je nieuwsgierig heb gemaakt en je wilt meer weten over de Franse Valleientocht... Op deze website staat nog een uitgebreid verhaal met veel foto's en een video. Leuk om alvast in de sfeer te komen.

Marie-José de Rooij te 's Hertogenbosch