De heide in bloei in Den Treek © foto Diederik Stevens
De heide in bloei in Den Treek © foto Diederik Stevens

Mijn man en ik zijn fervente wandelaars. Vrijwel elk weekend trekken we eropuit om ergens in Nederland een flinke wandeling te maken. Van de Kampina tot de Achterhoek, van de kuststreek tot het Limburgse heuvellandschap, écht overal hebben wij mogen genieten van prachtige wandelroutes. Corona nam de wereld over en het leek uit met de pret qua wandelavonturen. Thuis werken is inmiddels de standaard, contacten met vrienden en familie zijn meestal digitaal en drukke plekken worden nog steeds ontweken. Wandelen mocht en mag gelukkig wel, maar dan wel bij voorkeur vanuit huis in je directe omgeving.

Braaf als wij zijn brachten we onze reisbewegingen sinds dit voorjaar terug tot de hoogstnoodzakelijke. Er wordt uitsluitend nog gewandeld in de regio van onze woonplaats Leusden. Maar we ontdekken ook hoe mooi onze directe omgeving eigenlijk is. Elke week zien we nieuwe stukjes natuur. En dat allemaal ‘om de hoek’! Als er iéts is wat de coronacrisis ons heeft gebracht is het wel dat we de wandelmogelijkheden in de natuur om ons heen heel veel beter hebben leren kennen…

We zijn nu vrijwel wekelijks te vinden in Den Treek, een prachtig natuurgebied onder de rook van Amersfoort. In de voorbije maanden hebben we er ons favoriete wandelrondje ontdekt. We worden wekelijks getrakteerd op gevarieerde bossen, heidevelden, zandverstuivingen, weides en prachtige vennen. We genieten er wekelijks intens van. Ik zeg niet dat we in betere tijden onze actieradius niet zullen vergroten – verandering van spijs doet eten nietwaar – maar als er één ding duidelijk is geworden is het dat we gezegend zijn met prachtige wandelmogelijkheden op een steenworp afstand van huis.

Willemijn Stevens te Leusden