Wandelen is een heerlijke bezigheid en lekker laagdrempelig: je kunt - wáár je ook bent - altijd wel ergens aangenaam wandelen en je hebt er weinig technische bagage voor nodig. Toch is het verstandig - als je bijvoorbeeld een vierdaagse of wandelvakantie in het vooruitzicht hebt - om zo'n avontuur niet helemaal onvoorbereid te beginnen. Daarom vind je hier een aantal wandel- en trainingstips.

Elk jaar beginnen we met het maken van goede voornemens. Kilo’s kwijt raken, stoppen met roken, meer bewegen, dus beginnen met wandelen of hardlopen. Maar waarom is het zo moeilijk om die goede voornemens daadwerkelijk om te zetten in goede gewoontes?

© Lowe Alpine

Wandelen is eigenlijk een hele eenvoudige bezigheid. Als je in de juiste stemming bent sta je gewoon op, ga je de deur uit en voilà, je wandelt. Maar als je écht comfortabel wilt genieten van je eerste echte dagtocht dan zijn er een paar eenvoudige stappen die je kan nemen.

Je bent een wandelaar en je hebt zin in een wandelvakantie. Daar zijn de juiste voorbereidingen voor nodig en daarbij wil Annet Duits, gecertificeerd en gelicenceerd wandeltrainer,  je graag een handje helpen.

Foto: Shutterstock

Een vierdaagse volbrengen is een droom van veel wandelaars. Nederlandse wandelaars hebben voldoende keuze: er is het hele jaar door een overvloed aan vierdaagsen, zodat je echt een wandelevenement kunt kiezen dat goed bij je past.

Foto: Shutterstock

Hebben rekoefeningen zin voor wandelaars? Er zijn trainers die rekoefeningen aanmerken als ‘tijd rekken’, maar er zijn ook trainers die geen training geven zonder rekoefeningen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds meer dat rekoefeningen niet helpen bij het voorkomen van blessures of het verbeteren van prestaties. Maar de ervaring leert dat rekken toch een aantal voordelen geeft. De veronderstelling is dat korte of stijve spieren door zorgvuldig te rekken langer of minder stijf worden.

Foto: Shutterstock

Veel wandelaars zouden wel wat langere afstanden willen lopen, maar weten niet goed hoe dit aan te pakken. Hieronder een aantal handvatten om uiteindelijk helemaal 'klaar' te zijn voor lange wandeltochten. Neem in ieder geval de tijd om voldoende conditie op te bouwen en je lichaam te laten wennen aan langdurig wandelen.

banner wandelsite 2023