Honderd jaar geleden, in 1921, werd door Hans Wagner de basis gelegd voor het kwaliteitsproduct dat Hanwag nog steeds is. Want hoe snel de stappen voorwaarts in de afgelopen honderd jaar ook hebben plaatsgevonden, het doel van Hanwag en haar medewerkers vandaag de dag nog onveranderd: de best mogelijke schoenen maken!

In een snel veranderende tijd is het moeilijk om de betekenis en dimensie van 100 jaar te begrijpen. Wat dit met schoenen te maken heeft? Toen Hanwag in 1921 werd opgericht, zag de wereld er heel anders uit. Er leefden twee miljard mensen op onze planeet zonder internet en Big Mac. De auto had een vreemde vorm en er was nog nooit iemand geweest die een achtduizend meter hoge berg had beklommen. Maar ook toen hadden mensen goede schoenen nodig.

 • 1921 - EERSTE STAPPEN

  In huis nr. 56 van het toen 1100 inwoners tellende Vierkirchen bij München, opent schoenmakerszoon Hans Wagner zijn eigen schoenmakerij. Niet erg gelukkig met de gangbare werkwijze van die tijd – het aanmeten en maken         van schoenen in andermans huiskamer – vervaardigt hij al snel vanuit zijn eigen           werkplaats o.a. lichtgewicht bergschoenen voor de Reiter schoenfabriek in München en begint hij zijn eigen handel in werkschoenen.
 • 1923 - HET GAAT VOOR DE WIND

  Er is zoveel vraag naar zijn dubbelgestikte schoenen dat Wagner vier vaklieden in dienst neemt. Hij bouwt in Vierkirchen een huis op nr. 57 en breidt het drie jaar later uit met een grotere werkplaats. Hij levert nog niet aan sportzaken maar krijgt steeds grotere orders van soms wel 5 tot 10 paar schoenen per klant.
 • 1936 - SKISCHOENEN MET VETERS

  De neef van Hans Wagner, de latere directeur Sepp Wagner, leert van 1936 tot 1939 het schoenmakersvak in de fabriek van zijn oom. Daar worden reeds leren skischoenen met vetersluiting gemaakt voor de steeds populairder wordende skisport. In Garmisch-Partenkirchen worden in 1936 de eerste Olympische wedstrijden alpineskiën gehouden.
 • 1945 - HANWAG WORDT EEN MERK

  Nadat de fabriek aan het eind van de oorlog is geplunderd, blijft zij een tijdlang verlaten. Tijdens het economisch herstel begint de vraag naar skischoenen en bergschoenen van hoge kwaliteit en het belang van marketing neemt toe. Hans Wagner geeft zijn bedrijf eerst de naam "Hawa" en verandert het in 1952 om handelsmerk redenen in Hanwag.
 • 1956 - TRANSATLANTISCHE RELATIES

  Hanwag presenteert zich voor het eerst op een sportartikelenbeurs in Wiesbaden. Josef, "Sepp" Wagner ontmoet Klaus Obermeyer, een fabrikant van sportartikelen en ski-instructeur die naar de VS is geëmigreerd en vindt in hem een langdurige en goede handelspartner voor zijn skischoenen.
 • 1964 - DE NEEF NEEMT HET OVER

  Josef Wagner neemt de bedrijfsleiding over en levert met zijn familiebedrijf zo'n 10.000 handgemaakte skischoenen met de modelnaam "Garmisch" aan de VS.
 • 1970 - HOOGTOUREN

  Hanwag produceert de eerste skischoen die geschikt is voor tourskiën – met een binnenschoen en gespsluitingen. Bijna tien jaar blijft het model "Haute Route" toonaangevend op de markt voor tourskischoenen.
 • 1980 - NIEUW TERREIN

  Met hulp van de Duitse pionier in sportklimmen, Sepp Gschwendtner, brengt Hanwag lichtgewicht kletterschoenen op de markt. Het product komt precies op het juiste moment: een jaar later worden de eerste routes in de negende graad beklommen, o.a. door Sepp Gschwendtner.
 • 1987 - HOOGVLIEGERS

  Hanwag ontwikkelt de eerste speciale schoen voor paragliding, opnieuw geïnspireerd door Sepp Geschwendtner die inmiddels is overgestapt op paragliding. De FLY 2000 overtuigt vanwege zijn lage gewicht en grote zijdelingse stabiliteit.
 • 1996 - DE KLASSIEKER

  De Alaska GTX bergschoen wordt gelanceerd en markeert het begin van een lange samenwerking met Gore. Het model wordt nog steeds geproduceerd.
 • 2004 - EEN NIEUW TIJDPERK

  Na het vroege overlijden van zijn dochter, die al directeur was, verkoopt Sepp Wagner het familiebedrijf aan het Zweedse bedrijf Fenix Outdoor AB.
 • 2011 - JUBILEUMS BIVAKHUT

  Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de firma schenkt Hanwag aan de Duitse Alpen Vereniging (DAV) sectie München een nieuw bivak op de Jubiläumsgrat, tussen de Zugspitze en de Alpspitze.

uitrusting hanwag bunion leest

 • 2013 - RUIMTE VOOR DE TENEN

  Met de bunion leest begint Hanwag met het produceren van schoenen voor mensen met een hallux valgus (scheefstand van de grote teen). Deze unieke leest biedt meer ruimte aan het grote teengewricht en maakt pijnvrij wandelen mogelijk.
 • 2021 - 100e VERJAARDAG

  In het jaar dat Hanwag zijn 100-jarig bestaan viert, worden de schoenen geproduceerd in Kroatië, Hongarije en nog steeds op de hoofdvestiging van het bedrijf in Vierkirchen. De gebouwen op het industrieterrein in Vierkirchen hebben ongeveer net zoveel gemeen met de oorspronkelijke schoenmakers werkplaats op huisnummer 57 als de nieuwe Ferrata Low GTX heeft met de bergschoenen met spijkers uit de jaren 1920.      

Uitgebreide informatie vind je op de speciale jubileumwebsite van Hanwag.