Foto: Ellen Koppendraaier
Foto: Ellen Koppendraaier

Pieterpad, traject Sittard-Strabeek (Valkenburg), 23 km (LAW 9-2 (12). Na Sittard loopt u door het prachtige, Limburgse heuvellandschap.

Onder uw voeten ligt een kalkstenen bodem, uniek in Nederland en ontstaan uit schalen van zeedieren, die hier miljoenen jaren geleden in zee leefden. Onderweg komt u langs drenkplaats Windraak. Hier staat een bankje speciaal voor ‘Pieterpadders’ en er komt ‘geneeskrachtig’ water uit de muur:

‘Pieterpadders en zo meer,
als uw tong droog voelt als leer,
en blaren kwellen al te zeer,
vindt dan hier uw krachten weer’.

U komt langs de dorpen Schimmert en Schinnen, waarover het ontstaan een legende bestaat van Karel de Grote. Toen deze verdwaald was op een van zijn tochten, zag hij in de verte een licht schijnen (Schinnen) en werd hij daarna geholpen door een tweede schimmerlicht (Schimmert). De 38-meter hoge watertoren, de reus van Schimmert, ziet u al van afstand en is een mooi richtpunt op uw route.

Wandelkaart van deze wandelroute gratis downloaden

U kunt de routebeschrijving en wandelkaart van deze etappe GRATIS downloaden via de website van de Stichting Wandelnet. Enige voorwaarde is dat u zich heeft geregistreerd en bent ingelogd bij Wandelnet. Registratie bij Wandelnet is geheel kosteloos. GRATIS WANDELKAART DOWNLOADEN

Wandelgids van het Pieterpad bestellen

Voor de liefhebbers zijn er ook wandelgidsen verkrijgbaar van het Pieterpad. Interesse? De wandelgids - Pieterpad deel 2 - kun je rechtstreeks bestellen via Wandelnet. DIRECT BESTELLEN