Hieronder vind je een aantal wandelbestemmingen bij onze zuiderburen. Tips voor wandelvakanties, waar je veelal in hooguit een paar uurtjes naar toe rijdt. En je waant je echt in het buitenland, zeker als je de Ardennen als bestemming hebt. Wandelvakanties in België zijn er in alle soorten en maten: kort en lang, georganiseerd of juist niet en groepsvakanties of individueel. Er is voor elk wat wils. Doe hier ideeën op over mooie wandeltochten in België voor een fijne wandelvakantie. Of je nu met vrienden, met je partner of met het hele gezin eropuit wilt.

Een wandelvakantie in België is populair onder wandelliefhebbers. Er ligt een groot wandelnetwerk van ca. 5000 km aan bewegwijzerde wandelroutes en Grote Routepaden (GR).

Wie liever dicht bij huis op pad gaat, vindt bij onze zuiderburen bijzondere plekken waar rust en natuur centraal staan. Wandel en fietsen langs rivieren, rotspartijen en kastelen. En door de bossen en charmante dorpen. Wij selecteerden vijf verschillende gebieden in Wallonië om tijdens een weekendje weg of langere vakantie van dichtbij te bekijken...

Wandelplannen voor de komende winter? Denk dan ook aan de Belgische Ardennen. Je kan er ook in winterse taferelen heerlijk wandelen en culinair kan je er - zoals algemeen bekend - geweldig aan je trekken komen. Hieronder een paar tips voor een heerlijk winters verblijf bij onze zuiderburen.

Behalve wandelen is er nog veel meer te doen in de Ardennen van Wallonië. In combinatie met fraaie wandelingen kun je je hart ophalen aan diverse interessante bezoekjes op het gebied van cultuur en erfgoed. Hieronder een paar ideetjes...

Wandel tussen natuurlijke rijkdommen van de Ardennen

Hoewel het grondgebied van Wallonië relatief klein is, biedt het door zijn specifieke geologische kenmerken zeer gevarieerde landschappen.

Kasteel Vêves Wallonie

Het aantal kastelen en burchten in Wallonië is indrukwekkend. De geschiedenis en de grandeur van de gebouwen in combinatie met parkachtige tuinen maken de kastelen tot niet te missen bezienswaardigheden.

Louvain-la-Neuve Ardennen

De natuur van de Ardennen combineren met een stedentrip in Wallonië: het maakt een vakantie bij de Zuiderburen compleet. Historische gebouwen, interessante musea en op nagenoeg iedere hoek van de straat een restaurant of café met Belgische specialiteiten.

© foto Koen van Wijk

Proef het België achter de Ardennen. Fijnproeven, wandelen, natuurschoon en historische hoogstandjes op slechts vier uur rijden van Nederland. Dat is de Gaume. “Als het verderop regent, is het hier gewoon droog,” vertelt gids Carl Rausenberger.

© foto WBT- SPRL Cernix - Pierre Pauquay

Dichtbij Nederland, net over de grens ligt Wallonië. In de bosrijke heuvels van de Ardennen kun je er heerlijk op uittrekken en ontkoppelen van de waan van alledag. In de bossen ruisen beekjes en meanderen riviertjes, een mooie leidraad voor een wandeling.

De Trappistenroute verbindt de drie Ardense abdijen die authentiek trappistenbier brouwen. De redactie van tevoetonline ging op verkenning en laafde zich aan verstilde landschappen en …. smakelijke Rochefort en Orval.

© foto Femke Kazemier-Rongen

Vallei van de Amblève - Wallonië is rijk aan water. Zo stroomt in de achtertuin van Luik de Amblève, een rivier die ontspringt in de Hoge Ardennen. Een avontuurlijke wandelroute volgt deze rivier en de zijstromen Ninglinspo en Chefna. We gaan wandelend op zoek naar Waals water.

banner wandelsite 2023