Avontuur bestaat nog.... Een trektocht, te voet of op de fiets in Zuid-Frankrijk. In het natuurgebied Parc Naturel Regional des Grands Causses, ten zuiden van het Massief Central tussen de steden Millau en Albi, ligt de Vallée du Tarn verscholen tussen de groene heuvels en dalen van het departement Aveyron.

Het eerste dat opvalt in dit nog ongerepte stukje Frankrijk is de stilte en de rust. Alsof de tijd er heeft stilgestaan…

In het voorjaar kun je genieten van het frisse lentegroen, een overvloed aan wilde bloemen en talrijke vogelgeluiden. In het najaar zijn er warme herfstkleuren en de vruchten van het seizoen. Dit alles tegen de achtergrond van wijdse vergezichten, geheimzinnige geitenpaadjes, kabbelende riviertjes en schilderachtige dorpjes. Voor de fietsers zijn er ontelbare asfaltweggetjes waar nauwelijks verkeer is. Deze regio is nauwelijks aangeroerd door het toerisme.

In dit gebied kun je een wandel- of fietstrektocht maken langs een zestal bijzondere, Nederlandstalige vakantieadressen. Je wandelt of fietst van het ene adres naar het andere en iedere keer wacht de verrassing van een nieuw logeeradres met een andere sfeer en uitstraling. Je wordt door de bewoners van elk huis persoonlijk ontvangen met een lekker drankje, een verkwikkende douche en een met zorg en aandacht bereid driegangenmenu. De volgende ochtend, na een stevig ontbijt, vertrek je met ‘alles voor een picknick’ in je rugzak en een kaart met beschrijving of GPS-track in je hand naar de volgende bestemming. De bagage wordt ondertussen voor je vervoerd. Zowel voor de wandelaar als voor de fietser is er keus uit korte- en lange tochten. Je kunt dit per dag met gastheer/-vrouw bekijken en bepalen.    

valleientocht de tarn artikel

De trektocht wordt aangeboden in de maanden april, mei, juni en vervolgens weer in september en oktober en wordt op maat gemaakt. Je kunt een aanvraag indienen en overleggen met de coordinator van de tocht voor wat betreft je wensen met betreffking tot de periode, het aantal wandel/fiets-) en rustdagen, het aantal kamers enz. Zij overlegt met de huizen, checkt de beschikbaarheid en mailt je vervolgens een voorstel. Prijzen en andere details vind je op de website van de Valleientocht: http://www.franse-valleientocht.nl/prijsreserveren.html

Wat maakt deze zo trektocht bijzonder en avontuurlijk?

Je maakt op een persoonlijke manier kennis met het leven van landgenoten die ooit de sprong gewaagd hebben om in Frankrijk te gaan wonen en gasten te ontvangen. Een aantal van hen kocht 30 jaar geleden een ruïne of verlaten huis. Zij creeërden met veel idealisme en doorzettingsvermogen een nieuwe bestaan. Anderen hebben later hun hart verpand aan dit mooie stukje Frankrijk. Allen beheren ze nu kleinschalige vakantiepareltjes: het zijn gastenverblijven met o.a. cursussen, een chambre d'hote of vakantiehuisjes en een camping. Bekijk hieronder alvast de zes accommodaties zijn:

In 1998 nam één van hen het initiatief om in de lente en in de herfst een wandeltrektocht te organiseren van huis naar huis (voorjaar en najaar zijn de beste periodes om te wandelen). De koppen werden bij elkaar gestoken en taken werden verdeeld. Later kwam er een fietstocht bij. Inmiddels bestaat het initiatief 20 jaar. De trektocht is in de loop der jaren de kinderschoenen ruimschoots ontgroeid. Tot op de dag van vandaag is het initiatief een groot succes en voor velen een inspirerende ervaring.

Meer informatie over de accommodaties en organisatie ervan vind je op de website van de Valleientocht