Bij wandelen denken we meestal aan onverharde paden door groene weiden, met een brug over een kabbelend beekje of een spannend kronkelpad door de bossen, ver weg van de bewoonde wereld. Maar wandelen in een drukke straat, over kinderkopjes langs oude winkelgevels kan net zo leuk en avontuurlijk zijn. Want een stad is het best wandelend te ontdekken. Je kunt veel te weten komen over een stad door bijvoorbeeld een museum te bezoeken, op zoek te gaan naar verhalen en bijzondere plekken of een toren te beklimmen voor een fraai uitzicht over de stad.

Wandelen in en rond een stad is een leuke afwisseling met wandelen in de natuur. Want er zijn best veel steden die direct om de stad heen prachtige wandelgebieden en wandelpaden hebben.

Almere is de jongste en groenste stad van Nederland! Wil je Almere écht ontdekken? Trek dan je wandelschoenen aan. Almere heeft prachtige wandelroutes. Dwars door bijzondere woonwijken met moderne architectuur. Door unieke natuurgebieden en langs uitgestrekte wateren. Geniet van de rust, de ruimte en fraaie vergezichten.

Den Helder heeft een rijke maritieme en culturele historie. De vorm van de stad is grotendeels bepaald door de aanleg van de stelling van Den Helder. Wandel langs duinen, forten, bunkers en over de dijk met een geweldig uitzicht op de Noordzee en de Waddenzee.

Als je aan een stedentrip denkt, denk je niet meteen aan de Veluwe. Toch kun je aan de randen van de Veluwe stad en land heel goed in één wandeling combineren. Heb je een paar dagen de tijd? Dan kun je elke dag een ander aspect ontdekken op de Noord-Oost Veluwe.

We gaan ver terug in de tijd, naar de middeleeuwen. In die tijd waren de Hanzesteden machtige handelscentra terwijl Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpen waren. De veertiende eeuw wordt ook wel Zutphens gouden eeuw genoemd.

De Berkel is een kleine rivier die ontspringt in het Duitse Billerbeck en bij Zutphen in de IJssel uitmondt. Vroeger was het een druk bevaren handelsroute. Berkelschippers manoeuvreerden hun volgeladen platbodemscheepjes, de Berkelzompen, over het woelige onvoorspelbare water.

Grootsteedse geneugten en uitzonderlijke natuurontdekkingen… In de traditionele en moderne regio aan de poorten van cultuurstad Leipzig liggen natuurbelevenissen, cultuurgenot en vrijetijdspret heel dicht bij elkaar.

Dresden behoort tot de meest groene steden op aarde. Ook de omgeving, het Elbland, is bijzonder natuurrijk. Er zijn maar weinig wereldsteden, die een nationaal park en een wijnbouwgebied aan de voeten hebben; Dresden wel. Voor wandelaars valt er veel te genieten met een optimale combinatie tussen natuur en bezienswaardigheden. Pas op: deze afwisselende routes kennen ook de nodige culinaire verleidingen…

In de Belgische Ardennen zijn voor wandelaars mogelijkheden te over om wandelen en stedenbezoek te combineren. We geven hieronder vijf opties die zeer de moeite waard zijn. Bij een citytrip in de Ardennen combineer je wandelen, natuur, cultuur en lekker eten en drinken moeiteloos...

Renderklippen heide Heerde

Voor wandelaars is de gemeente Heerde een eldorado. Liefhebbers van het betere voetenwerk kunnen er elk seizoen eindeloos wandelen door een altijd boeiend landschap. Over het Roots Langste Natuurpad bijvoorbeeld!

chimay bier ardennen

Bierliefhebbers kennen Chimay, één van de trappistenbieren, van de supermarkt en de cafés met speciaal bieren. Minder bekend is dat het Middeleeuwse plaatsje in het uiterste zuiden van België veel te bieden heeft voor wandelaars en rustzoekers. En... Chimay ligt slechts 290 kilometer van Utrecht!

banner wandelsite 2023