Bij wandelen denken we meestal aan onverharde paden door groene weiden, met een brug over een kabbelend beekje of een spannend kronkelpad door de bossen, ver weg van de bewoonde wereld. Maar wandelen in een drukke straat, over kinderkopjes langs oude winkelgevels kan net zo leuk en avontuurlijk zijn. Want een stad is het best wandelend te ontdekken. Je kunt veel te weten komen over een stad door bijvoorbeeld een museum te bezoeken, op zoek te gaan naar verhalen en bijzondere plekken of een toren te beklimmen voor een fraai uitzicht over de stad.

Wandelen in en rond een stad is een leuke afwisseling met wandelen in de natuur. Want er zijn best veel steden die direct om de stad heen prachtige wandelgebieden en wandelpaden hebben.

© foto Wim ten Brinke

Mons en Borinage. In Mons ademt de Grand-Place een sfeer van verfijnde stedelijkheid, rauw daarentegen oogt de Borinage. In no-time wissel je hier van fraaie barok naar een intrigerend mijnverleden, met een rol voor Vincent van Gogh.

© foto WBT - J.P. Remy

Op het eerste oog doet niets vermoeden dat in de omgeving van Bastogne zo hevig gevochten is, 75 jaar geleden. Maar na een wandeltocht via Vredesbos en het Bastogne War Museum kijk je anders.

De laatste jaren ontwikkelt Luik zich op het vlak van mobiliteit en cultuur. Het station, de wandelroutes en musea zoals La Boverie. Luik is daarbij een afwisselende stad om te voet te ontdekken.

Kassel is vooral bekend als sprookjesstad, omdat de gebroeders Grimm hier hun sporen hebben nagelaten. In combinatie met sprookjes is Kassel ook een ideale wandelstad.