Bij wandelen denken we meestal aan onverharde paden door groene weiden, met een brug over een kabbelend beekje of een spannend kronkelpad door de bossen, ver weg van de bewoonde wereld. Maar wandelen in een drukke straat, over kinderkopjes langs oude winkelgevels kan net zo leuk en avontuurlijk zijn. Want een stad is het best wandelend te ontdekken. Je kunt veel te weten komen over een stad door bijvoorbeeld een museum te bezoeken, op zoek te gaan naar verhalen en bijzondere plekken of een toren te beklimmen voor een fraai uitzicht over de stad.

Wandelen in en rond een stad is een leuke afwisseling met wandelen in de natuur. Want er zijn best veel steden die direct om de stad heen prachtige wandelgebieden en wandelpaden hebben.

Renderklippen heide Heerde

Voor wandelaars is de gemeente Heerde een eldorado. Liefhebbers van het betere voetenwerk kunnen er elk seizoen eindeloos wandelen door een altijd boeiend landschap. Over het Roots Langste Natuurpad bijvoorbeeld!

chimay bier ardennen

Bierliefhebbers kennen Chimay, één van de trappistenbieren, van de supermarkt en de cafés met speciaal bieren. Minder bekend is dat het Middeleeuwse plaatsje in het uiterste zuiden van België veel te bieden heeft voor wandelaars en rustzoekers. En... Chimay ligt slechts 290 kilometer van Utrecht!

Valkenburg aan de Geul is dit jaar uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar 2019. Volgens wandelkrant ‘te voet’, die deze jaarlijkse competitie organiseert, zijn de wandelmogelijkheden in Valkenburg bijna eindeloos.

© foto Bertil van Beek

Den Helder, bekend van de marine en de zee, kent ook een grote diversiteit aan landschappen. Vele kilometers duin, strand, wad, bos en dijk bieden talloze mogelijkheden voor wandelaars.

© foto Visitmons - Gregory Mathelot

In 2015 was de Belgische stad Mons culturele hoofdstad van Europa. En niet voor niets! De levendige studentenstad heeft een sfeervol historisch centrum, maar ook een verrassend aanbod aan interessante musea en Unesco-monumenten.

© foto Wim ten Brinke

Mons en Borinage. In Mons ademt de Grand-Place een sfeer van verfijnde stedelijkheid, rauw daarentegen oogt de Borinage. In no-time wissel je hier van fraaie barok naar een intrigerend mijnverleden, met een rol voor Vincent van Gogh.

© foto WBT - J.P. Remy

Op het eerste oog doet niets vermoeden dat in de omgeving van Bastogne zo hevig gevochten is, 75 jaar geleden. Maar na een wandeltocht via Vredesbos en het Bastogne War Museum kijk je anders.

De laatste jaren ontwikkelt Luik zich op het vlak van mobiliteit en cultuur. Het station, de wandelroutes en musea zoals La Boverie. Luik is daarbij een afwisselende stad om te voet te ontdekken.

Kassel is vooral bekend als sprookjesstad, omdat de gebroeders Grimm hier hun sporen hebben nagelaten. In combinatie met sprookjes is Kassel ook een ideale wandelstad.