Periodiek wassen is essentieel om de prestaties van je waterdichte uitrusting te behouden; zo geniet je eenvoudigweg langer van je ‘waterproof’ kleding. En goed onderhoud is wellicht gemakkelijker dan je denkt.

De afgelopen jaren is het verwijderen van fluorkoolwaterstoffen uit DWR-afwerkingen een geweldige stap voorwaarts geweest voor de outdoor-industrie. Het verminderen van chemicaliën heeft als logisch gevolg ook een vermindering van de impact op het milieu. Het betekent echter wel dat we allemaal meer zorg moeten dragen voor onze waterdichte uitrusting, om zo de prestaties ervan in de loop van de tijd te behouden. We verwachten allemaal dat onze uitrusting bestand is tegen ruige omgevingen, zweet, vuil en constante slijtage door bijvoorbeeld rugzakken. Het is dus van cruciaal belang om je uitrusting met zorg te onderhouden en de cruciale waterdichte prestaties met regelmaat nieuw leven in te blazen.

Na intensief gebruik van je waterdichte kledinguitrusting zul je namelijk merken dat deze niet zo effectief meer is als toen je deze net had aangeschaft. Na verloop van tijd slijt de duurzame, waterafstotende laag, waardoor de kledingstof vocht opneemt, wat het gewicht en het ademend vermogen beïnvloedt. Zweet, vuil en resten van cosmetica kunnen eveneens in de stoffen terechtkomen. Goed onderhoud is dan ook essentieel voor het optimaal functioneren van je waterdichte uitrusting. Het is daarom aan te raden om je waterdichte kleding na circa elke tien gebruiksmomenten te wassen (of eerder als je uitrusting zichtbaar vuil wordt).

Wassen van waterdichte kleding; hoe doe je dat? 

 • Spoel de wasmachine uit voor gebruik. Hierdoor worden alle overgebleven wasmiddelen en wasverzachters verwijderd die de stoffen en coatings zouden kunnen beschadigen.
 • Maak de wasmiddellade schoon en voer vervolgens één of twee spoelbeurten uit.
 • Zorg ervoor dat alle zakken leeg zijn en sluit alle ritsen en klittenbandsluitingen.
 • Gebruik een niet-biologisch vloeibaar wasmiddel, vloeibare pure zeep of een speciaal samengestelde technische reiniger, zoals bijvoorbeeld de nieuw geformuleerde Rab Shell wash.
 • Doe de wasoplossing in de lade voor wasmiddelen. Daarnaast wordt aanbevolen om de ‘Rab Eco Proofer’ toe te voegen in het conditionervak.
 • Stel de wasmachine in op een programma van 30 tot maximaal 40 graden Celsius
 • Na het wassen centrifugeren (op lage snelheid) en daarna hang je het kledingstuk aan de lijn om op natuurlijke wijze te drogen.
 • Als het waslabel het toelaat, droog dan je kledingstuk met de wasdroger gedurende 20-30 minuten op een lage temperatuur. Als er geen droger beschikbaar is, strijk de kledingstukken dan op een middelmatige temperatuur en zorg ervoor dat je een schone theedoek (of iets dergelijks) gebruikt als barrière tussen het strijkijzer en het kledingstuk. 

Met de hand

Je kan je jas eventueel ook met de hand wassen als je niet de beschikking hebt over een wasmachine (als je op pad bent voor een meerdaagse wandeling bijvoorbeeld). Houd ook dan het water koel en het wasmiddel zo zacht mogelijk. Spoel het kledingstuk goed uit en geef het voldoende tijd om te drogen (niet in direct zonlicht). 

onderhoud pareltjes

Weer waterdicht maken

Je waterdichte jas of broek heeft een duurzame, waterafstotende coating op de buitenstof (beter bekend onder de afkorting DWR). Het zorgt ervoor dat de waterdruppels parelen en wegrollen. Dit is de eerste barrière tegen het weer en het zorgt er ook voor dat de stof beter ademt. Als je merkt dat er geen water meer parelt en wegrolt, is het tijd om de DWR nieuw leven in te blazen (zie foto boven)

Werkwijze

 • Als je kledingstuk sprankelend schoon is, maar er geen water parelt op de buitenkant, kan je het kledingstuk gedurende 20-30 minuten op een lage temperatuur in de droger laten drogen, waardoor de in de fabriek aangebrachte DWR-coating mogelijk opnieuw wordt geactiveerd.
 • Als er geen wasdroger beschikbaar is, strijk het kledingstuk dan op een middelmatige temperatuur en zorg ervoor dat je een schone theedoek (of iets dergelijks) gebruikt als barrière tussen het strijkijzer en het kledingstuk.
 • Voor een alles-in-één oplossing kan je tegelijkertijd wassen en impregneren met bijvoorbeeld Rab Shell wash en EcoProofer; volg hierbij gewoon de wasinstructies die we hierboven gaven.
 • Als je je kledingstuk met de hand wast, vind je het misschien gemakkelijker om een zogenaamde ‘​​DWR-reproofer’ op te spuiten. Terwijl het kledingstuk nog vochtig is, kan je de buitenstof inspuiten met de ‘spray-on proofer’ volgens de instructies op de fles.

Voor alle processen wordt tot slot aangeraden om - indien mogelijk - 20-30 minuten in de droger op een lage temperatuur te drogen. 

Bekijk hieronder de video

Deel dit artikel