Foto: Wandelnet
Foto: Wandelnet

Wandelnet wil wandelen in Nederland de plaats geven die het verdient: een goede mogelijkheid om overal te voet op pad te gaan. Omdat wandelen gezond en leuk is.

Stichting Wandelnet spant zich in om wandelen in Nederland de plaats geven die het verdient. Dat doen we nu ruim 35 jaar. We zetten ons in voor de ruim 10 miljoen wandelaars in Nederland: variërend van wandelaars die graag een ommetje maken tot de ongeveer één miljoen Nederlanders die wandelingen van een dag maken op onze Lange-Afstand-Wandelpaden®.

We ontwikkelen en onderhouden wandelroutes, vergaren kennis over wandelen, maken die toegankelijk en we behartigen actief de belangen van wandelaars. Zo overtuigen we de overheid en andere betrokkenen ervan dat een goede infrastructuur voor wandelaars belangrijk is. We doen al dat werk met honderden vrijwilligers en een klein bureau. Wandelen is leuk, gezond en bijna iedereen doet het graag. Maar wandelen is niet altijd vanzelfsprekend in een klein en dichtbevolkt land als Nederland. 

wandelnet partner 1

Wandelen is waardevol. Het verbindt de stad met de omgeving, maar legt ook verbindingen tussen alle streken van Nederland. Al wandelend geniet je van natuur en landschap; het maakt deze voor iedereen bereikbaar. Het brengt mensen samen in beweging, op een sociale en sportieve manier. Bovendien is wandelen een gezonde manier om je te verplaatsen: zowel voor lichaam als planeet. Daarom blijft Stichting Wandelnet zich in de toekomst inzetten voor wandelend Nederland. We zoeken hierin de verbinding met andere wandelorganisaties, zoals de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN), NIVON, Te Voet, de ANWB en andere organisaties. Omdat we gezamenlijk meer effect kunnen hebben. Zodat iedereen al wandelend Nederland kan ontdekken.

Wij werken aan onze missie op basis van de volgende vier pijlers:

1. Routes en paden

  • Ontwikkeling en beheer van een landelijk netwerk van Lange-Afstand-Wandelpaden LAW’s® en Streekpaden
  • Projecten & coördinatie: NS-wandeltochten en Wandelnetwerken

2. Belangenbehartiging

  • Belangenbehartiging voor alle (recreatieve) wandelaars in Nederland
  • Het bevorderen van wandelen in het algemeen
  • Lobby en beleidsbeïnvloeding

3. Kennis & expertise

  • Expertise- en adviescentrum op wandelgebied
  • Monitoring en onderzoek

4. Verbinding

  • Overlegplatform voor wandelgroeperingen
  • Europese aansluiting bij de European Ramblers' Association
  • Coalities vormen op thema's

Zie voor meer informatie: www.wandelnet.nl.