Iedereen begrijpt dat het erg belangrijk is om te blijven bewegen. Dat kan op allerlei manieren natuurlijk: Olga Commandeur's 'Nederland in beweging' is populairder dan ooit, hometrainers en roeiapparaten worden massaal ingezet en er wordt stevig in de tuin gewerkt. Maar ook wandelen is ‘hot’ in tijden van onze ‘intelligente lockdown’.

Nu we wat meer thuis zijn dan normaal is komt er vanuit Groningen een mooi en baanbrekend initiatief. De organisatie van TochtomdeNoord is namelijk voor al diegenen die graag in beweging zijn, bezig met de ontwikkeling van het ‘Pronkjewailspel’. Het spel is gebaseerd op het prachtige en populaire Pronkjewailpad in het hoge noorden.

Westerwolde © foto Metha Eikens

Maar liefst drie gemeenten mogen zich dit jaar Wandelgemeente van het Jaar 2020 noemen. Dat is het resultaat van het overleg van de organiserende wandelkrant 'te voet' met de drie genomineerde gemeente Westerwolde in de provincie Groningen en de Gelderse gemeenten Berg en Dal en Winterswijk.

Slagmaatpad © Landschap Erfgoed Utrecht

Ook een aantal Klompenpaden in Gelderland en Utrecht worden getroffen door het coronavirus. Sommige paden in provincie Utrecht zijn dicht omdat er knelpunten zijn op particuliere terreinen.

Berg en Dal © foto David Brand

Als vandaag de voorjaarseditie van wandelkrant ‘te voet’ op de deurmat valt, zul je onder andere een uitgebreide reportage aantreffen over de verkiezing van de Wandelgemeente van het Jaar 2020. Voor deze verkiezing zijn in december 2019 drie gemeenten genomineerd, die graag een gooi naar de titel zouden willen doen.

De gemeente Westerwolde in Groningen en de Gelderse gemeenten Winterswijk en Berg en Dal onderscheidden zich qua wandelmogelijkheden het meest van de ruim 30 aangemelde gemeenten; zij mochten zich opmaken voor de titelstrijd in 2020. Normaal gesproken wordt na nominatie van een gemeente alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk stemmen van wandelliefhebbers te krijgen. Dat loopt dit jaar net even anders…

wandelnieuws foto metha eikens westerwolde ter borg577Westerwolde © foto Metha Eikens

Alle drie de genomineerde gemeenten vinden het ten tijde van deze ontwrichtende coronacrisis niet gepast om de strijd met elkaar aan te gaan. ‘In deze tijd past samenwerking beter dan elkaar bestrijden. Iedereen in Nederland heeft momenteel andere, veel belangrijker zaken aan het hoofd’, aldus het gezamelijke standpunt van de drie gemeenten. De jury van het organiserende wandelmagazine ‘te voet’ staat hier vierkant achter: ‘Er gaat dit jaar niet door het publiek gestemd worden en derhalve zal er uit de genomineerde gemeenten niet één gekozen winnaar komen. Op zo kort mogelijke termijn zullen we uitsluitsel geven over hoe de verkiezing verder gaat dit jaar’.

Jammer dat de moeilijke omstandigheden waarin wij met z’n allen verkeren hebben moeten leiden tot dit besluit. Maar… ga in betere tijden gerust uit wandelen in Westerwolde, Winterswijk of Berg en Dal. Of in alle drie! De drie genomineerde gemeenten zullen je stuk voor stuk verrassen én imponeren met de uitzonderlijke wandelmogelijkheden die er zijn.

wandelnieuws nlw winterswijk 0168Winterswijk

Tegenliggers? Houd afstand! © foto Shutterstock

Onze bewegingsvrijheid is behoorlijk ingeperkt tijdens de coronacrisis. Gelukkig mogen we er echter nog steeds wandelend op uit, maar wel met de nodige restricties. Het allerbelangrijkste is dat we voldoende afstand bewaren van andere mensen.

© foto Shutterstock

Je gaat van huis naar het dichtstbijzijnde NS-station en reist naar het beginpunt van de NS-wandeling van je keuze. Het is simpel, handig en leuk: uitstappen en gaan, maar… nu even niet!

Wandelen met trekkingstokken wandelen biedt lichamelijke als psychische voordelen. als je regelmatig wandelt belast je je lichaam - en met name je knieën- meer dan je zou willen. Als je ook nog een rugzak draagt wordt dit nog versterkt.

GR5 in Franse Alpen © foto Shutterstock

Een meerdaagse wandeltocht doen, dat zit er nu even niet in. Maar ter vervanging hiervan kun je alvast plannen maken om ooit eens de GR 5 te bewandelen. Ter inspiratie is de nieuwe serie ‘GR5’ op de Belgische zender Eén meer dan de moeite waard.

© foto Shutterstock

De vijfde editie van de Wandel naar je Werk-dag op 2 april a.s. is afgelast. Het merendeel van de werkende mens werkt vanwege de coronaperikelen momenteel thuis. Hierdoor heeft het weinig zin deze dag dit jaar te laten doorgaan.

© foto Shutterstock

Heel terecht worden we in deze tijd overspoeld met informatie over het coronavirus en wat we allemaal beter niét meer kunnen doen. En al die info is ook nog tijdelijk, want maatregelen kunnen bij wijze van spreken elk uur anders zijn. Maar er zijn gelukkig nog een handvol activiteiten die we op dit moment nog wél kunnen en mogen doen. Eén daarvan is wandelen…