Sinds in 1981 de eerste slaapzak in Sheffield (VK) met de hand werd genaaid, helpt Rab bergbeklimmers aan een goede nachtrust in de zwaarste omstandigheden ter wereld. In de afgelopen vier decennia hebben ze dankzij high-performance slaapzakken de reputatie van de 'Meesters van isolatie' opgebouwd...

Nu hebben de ontwikkelaars van Rab hun uitgebreide kennis aangewend om een collectie warme, comfortabele en draagbare slaapmatten te creëren, waarmee je je energieniveau kan herstellen voor je volgende avontuur. 

Slaapmattechnologieën van Rab 

In de slaapmatten van Rab zijn veel van dezelfde technologieën verwerkt, die ook voor hun slaapzakken werden ontwikkeld. Met deze slaapmatten kan je genieten van betrouwbaar comfort op elk terrein, met uitzonderlijke warmte en een zeer laag gewicht. 

uitrusting rab slaapmat vrouw

De slaapmatten zijn comfortabel op elke ondergrond

Isolatie

De isolatie van je slaapmat is van cruciaal belang om je warm te houden wanneer je moet slapen als het buiten vriest, maar koel wanneer het warm is. Rab heeft hun expertise op het gebied van slaapzakken en isolerende jassen gebruikt om een zeer efficiënte, gerecyclede synthetische isolatie te ontwikkelen die warme lucht vasthoudt en stabiliseert. Deze isolatietechniek wordt nu ook gebruikt voor de Ionosphere- en Stratosphere-slaapmatten (zie foto hieronder). 

uitrusting rab slaapmat donkergrijs

Voor hun zelfopblazende Exosphere-slaapmat (zie foto hieronder) hebben ze hun kennis van schuimconstructie toegepast die zij hebben opgedaan bij het maken van rugzakken. Dit hielp hen de meest geschikte schuimisolatie te kiezen en te vormen. Ze kozen voor een honingraatconstructie om gewicht te besparen en warmteverlies door convectie te beperken. 

uitrusting rab slaapmat grijs

Boxwall-constructie

Voor slaapzakken gebruikt Rab een boxwall-constructie om koude plekken te voorkomen en de warmte zo veel mogelijk vast te houden. Ze hebben die kennis op hun slaapmatten toegepast door de luchtkamers op dezelfde manier te construeren om warmte vast te houden en je comfortabel te houden, zelfs op een koude ondergrond. 

Thermo Ionic Lining Technology (TILT)

Deze baanbrekende technologie verhoogt de thermische efficiëntie door de stralingswarmte terug te kaatsen naar je lichaam. Rab heeft een laagje van dat materiaal aan de Ionosphere-slaapmatten (zie foto hieronder) toegevoegd, waardoor de warmte toeneemt en er nagenoeg geen gewicht aan de mat wordt toegevoegd. uitrusting rab slaapmat geel

 

Gerecyclede stoffen

Op basis van de expertise die is opgedaan bij het creëren van gerecyclede stoffen voor hun slaapzakken heeft Rab een nieuwe, zachte afwerking ontwikkeld. De nieuwe gerecyclede stoffen worden gebruikt voor de buitenkant van de uitzonderlijk comfortabele slaapmatten, die ook nog eens minder impact op het milieu hebben. 

Vorm

De vormen die Rab voor de slaapmatten hebben gekozen, zijn na uitgebreide tests verfijnd en ontworpen voor een comfortabele nachtrust. De hybride, rechthoekige vorm die voor de meeste van de matten wordt gebruikt, beperkt het gewicht tot een minimum en maximaliseert het slaapoppervlak om verschillende slaapposities mogelijk te maken. 

Kamers

De luchtmatten van Rab hebben kamers in de lengte. De dikte en dichtheid van de isolatie in elke kamer optimaliseert de warmte, net als bij de slaapzakken van Rab. Hiermee wordt ook de hoogte van de buitenste kamers veranderd: ze zijn iets groter, zodat je in het midden van de mat kan blijven liggen. 

Ventiel met laag profiel

De slaapmatten van Rab hebben een tweewegventiel met laag profiel aan de onderkant, zodat je de mat gemakkelijk kan opblazen als het tijd is om te gaan slapen. En als je 's ochtends in de bergen weer vroeg op stap wilt, kan je de mat snel weer leeg laten lopen. Je blaast de mat op met de meegeleverde opblaaszak, die oprolt en lucht door het ventiel pompt. 

uitrusting rab slaapmatten installeren sfeer

Servicecentrum van Rab 

Zit er een gat in je slaapmat? Weet je niet waar de mat beschadigd is of lukt het niet om de mat met de meegeleverde reparatieset te repareren? Dan is het goed te weten dat het Servicecentrum van Rab altijd klaar staat om je mat te repareren. Zo ben je op tijd klaar voor je volgende avontuur.

Kijk hier voor meer informatie over de slaapmatten van Rab

Deel dit artikel