Het kopen van goede wandelschoenen is vaak een hele klus. Oude schoenen hebben je door diepe dalen gesleept en over hoge bergtoppen geloodst, maar de zolen laten los en het leer vertoont diepe rimpels van jarenlange ervaring. Waar vind je nu nog zo’n paar goede wandelschoenen? Niet alleen de ervaren wandelaar, maar ook de beginnende loper vindt het lastig nieuwe goede wandelschoenen te vinden. Tijd voor hulp. ‘te voet’ leidt je er in tien stappen doorheen.

Stap 1: Waar?

Wandelschoenen aanschaffen doe je niet zomaar. Een beetje wandelschoen kost al gauw 160 tot 200 euro en een verkeerde keuze kan pijnlijke gevolgen hebben. Wees slim en ga naar speciaalzaken waar je gedegen advies kan verwachten. Ga bij voorkeur naar een buitensportwinkel waaraan ook een podoloog is verbonden.

Stap 2: Wanneer?

Begin op tijd. Want iedere wandelschoen moeten nog worden ingelopen. Sla je slag op een rustige doordeweekse dag. Ga het liefst in de namiddag, je voeten hebben dan al de nodige stappen gemaakt en zijn dikker dan ‘s ochtends. Ook tijdens een wandeling zetten je voeten op.

Stap 3: Welke categorie?

Er zijn wandelschoenen in allerlei soorten en maten, voor dames en heren. Wandelschoenen zijn onderverdeeld in vier categorieën: A,B,C en D. Van een hele soepele schoen voor lichte wandelingen tot een stijve schoen voor het ruigere klimwerk. Kies de categorie waarvoor je de schoen het meest gaat gebruiken:A. Lage, soepele wandelschoenen voor lichte wandelingen of dagelijkse gebruik.B. Halfhoge tot hoge trekkingschoen voor wandelen in bijvoorbeeld de Alpen of Ardennen, maar ook voor korte trektochten.C. Hoge bergschoen voor het zwaardere werk, ook geschikt voor het lopen met een zware backpack.D. Hoge, zeer stijve klimschoen. Ook geschikt om stijgijzers aan vast te maken. Deze schoenen zijn doorgaans te stug om een comfortabele wandeling mee te maken.Er zijn ook modellen die tussen twee categorieën in zitten; dat noemen we A/B en B/C schoenen.

Stap 4: Wel of geen Gore-Tex?

Wellicht heb je een keuze voor een categorie gemaakt. Maar er is nog iets waar je op moet letten. Wel of geen Gore-Tex? Dit is een water- en  dus winddicht materiaal. Het heeft hele kleine poriën waardoor water niet naar binnen maar waterdamp, zweet, wel  naar buiten kan. Gore-Tex schoenen kun je herkennen aan het label. Er zijn nog andere soorten waterdicht materiaal, maar door velen wordt beweerd dat Gore-Tex het best ademend is. Toch is het geen wondermiddel. Laat je niet misleiden door de gedachte dat ‘waterdicht’ voor iedereen een bijkomend voordeel is. Een goede niet waterdichte schoen ademt altijd nog beter.  Vraag jezelf daarom af of je het daadwerkelijk nodig hebt.

Ga je veelal naar koude gebieden met veel regen of sneeuw? Dan kan een waterdichte schoen ideaal zijn.Wandel je veel in warme, droge gebieden? kies dan voor wandelschoenen zonder Gore-Tex.Bij warme gebieden met een hoge luchtvochtigheidsgraad zoals de tropen kun je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, ook beter niet kiezen voor een waterdichte schoen. Canvas schoeisel, zonder leer (leer gaat schimmelen) en zonder Gore-Tex, is dan het meest op zijn plaats.

Als je geen uitgesproken mening hebt laat dan zowel wandelschoenen met en zonder Gore-Tex de revue passeren en kies uiteindelijk vooral voor de schoen die het lekkerst zit.

Stap 5: Passen maar

Je weet nu alles over de theorie maar het belangrijkste komt nog. Het passen. Passokken. Trek allereerst sokken aan die je ook in je wandelschoen gaat dragen. Vraag eventueel de verkoper om een passok. Niet te klein. Koop je schoenen nooit te klein. Je voeten zwellen tijdens het wandelen op. In een speciaalzaak zullen ze je bijna altijd adviseren om een maatje groter te kopen dan je normale schoenmaat. Een trucje: als je je schoen aan hebt moet je nog een vinger achter je voet kunnen steken. Niet te groot. Let er wel op dat je niet gaat schuiven in je schoen. Dit is een belangrijke veroorzaker nummer van blaren. Doe in een winkel de ‘hellingproef’. Dit is een steile testhelling waar je op en af loopt. Bij het naar boven lopen moet je niet al teveel met je hak omhoog komen en bij het naar beneden lopen mogen je tenen niet de voorkant raken. Niet te breed. Bij een te brede schoen ga je schuiven. Erg hinderlijk. Niet te smal. Bij een te smalle schoen wordt je voet afgekneld.

Stap 6: Take it easy

Probeer ook eens een andere wandelschoenen van een ander merk. Wees kritisch en gun jezelf de tijd.

Stap 7: Sokken

Goede sokken zijn erg belangrijk, bezuinig hier dus niet op. Zonde wanneer een verkeerd paar sokken voor problemen zorgt. In een Gore-Tex schoen bijvoorbeeld, kan je beter geen katoenen sok dragen. Je hebt dan een sok nodig die het zweet niet absorbeert maar doorlaat. Laat je adviseren.

Stap 8: Behandelen en impregneren

Wacht even! Niet meteen naar de kassa. Na intensief gebruik mogen je schoenen best eens een verwenbeurt krijgen. Zo blijft het leer soepel en gaat je schoen nog langer mee. En wil je een schoen zonder Gore-Tex waterafstotend maken, dan heb je een impregneermiddel nodig. Loop daarom eerst nog even langs de onderhoud- en impregneermiddelen en vraag de verkoper welk product het best bij je schoenen past.

Stap 9: De ultieme test

Wanneer je bovenstaande stappen hebt opgevolgd is de kans groot dat je met de juiste wandelschoenen bent thuisgekomen. Gefeliciteerd. De meeste buitensportzaken bieden echter nog de mogelijkheid om de schoenen binnenshuis te proberen. Want ook al zaten ze in de winkel prima, eenmaal thuisgekomen blijkt net dat ene naadje te irriteren of je wreef bekneld te raken. Trek ze ’s avonds nog eens een paar uur aan en loop eens een trapje op en af.  Zitten ze goed? Dan zijn ze klaar voor het echte werk.

Stap 10: Onderhoud

Lekker gewandeld? Zet je wandelschoenen niet modderig in een kast en behandel af en toe (niet te vaak) het leer. Wrijf de naden goed in maar laat de zolen en stootranden met rust. Een waterdichte schoen mag zo nu en dan even in bad. Waarom? De Gore-Tex kan verstopt raken door zouten (restjes van transpiratie). Haal de binnenzolen en veters uit je schoenen en zet ze even in een teiltje lauw water zonder zeep. Laat natte schoenen langzaam drogen, nooit bij een kachel of in de zon.

Hopelijk heb je met behulp van dit stappenplan en onze video het paar goede wandelschoenen gevonden wat gegoten zit. Dan rest nog één ding: vooral heel veel wandelplezier.

Deel dit artikel