Groningen heeft sinds 2018 een interessant wandelevenement annex langeafstandspad, waarbij wandelaars kennismaken met alle toeristische hoogtepunten van de provincie. Het betreft het Pronkjewailpad dat met een lengte van 2 keer 250 kilometer alle pronkjuwelen in Groningen aandoet.

Wandelen langs én door de pronkjuwelen van Groningen

Het Pronkjewailpad (Pwp) is in feite het antwoord op de grote belangstelling voor de Tocht om de Noord, het Groningse wandelevenement dat ieder jaar vliegensvlug is volgeboekt. De druk op het populaire tweedaagse wandelevenement in september is groot. ‘We moeten zoeken naar een alternatief’, zegt organisator Peter Velthuis. ‘Er is gevraagd om Tocht om de Noord uit te breiden, maar we willen juist dat dit een uniek en bijzonder evenement blijft. Bovendien is de jaarlijkse voorbereiding voor dit evenement veel werk. Alle onderdelen van het evenement, zoals de route, het thema en de dorpen zijn elk jaar nieuw. Daar zijn we echt een jaar mee bezig.’

Primeur

Daarom is besloten om een langeafstandspad dwars door Groningen te ontwikkelen, opgedeeld in een Noordroute en een Zuidroute. Beide routes zijn zo’n 250 kilometer lang. De Noordroute kwam in 2018 gereed en de Zuidroute volgde - na vertraging ten gevolge van de coronapandemie - in het voorjaar van 2023. Het Pronkjewailpad is ‘wandelen nieuwe stijl’. Onderweg kan de wandelaar van alles beleven en bepaalt zelf de tijd en de afstand. De elementen die Tocht om de Noord zo geliefd maken, zoals proeven, kunst, theater, muziek en cultuur blijven onveranderd in dit evenement een grote rol spelen. Peter Velthuis: ‘We noemen het de individuele Tocht om de Noord. Het is een wandelpad, maar tegelijk ook een evenement, deze combinatie is een primeur in Nederland.

Pronkjuwelen

Net als bij de Tocht om de Noord, vindt het Pronkjewailpad zijn oorsprong in het Gronings Volkslied: “Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, Stad en Ommelaand”. Centraal staat de gastvrijheid in Groningen, die door middel van zogenaamde Pronkjewails (Pronkjuwelen) de wandelaar wordt aangeboden. De route loopt via de zogenoemde G7 van Groningen, de 7 highlights in de provincie. Het gaat om de borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen. Wie het Pronkjewailpad volgt, komt deze G7 onderweg tegen met de verhalen die erbij horen. ‘Om de paar kilometer kom je door bijzondere pareltjes’, zegt Peter Velthuis. ‘Dat zijn dus de pronkjuwelen.’

In het Pronkjewailpad ervaar je: "Gastvrij Grunnen". Lokale ondernemers en organisaties bieden de wandelaar hun pronkjuweel aan, hun gebaar van gastvrijheid. Peter Velthuis: ‘Je kunt dan bijvoorbeeld ergens zien hoe mosterd gemaakt wordt, door een museum lopen, een stukje paling of een Groningse poffert proeven.’

 

pronkjuweelpad palingrokerij evenement

Pronkjewail App

Langs de route werken nu 130 toeristische, culturele en recreatieve ondernemers en organisaties mee aan het Pronkjewailpad. Zij zetten hun deur vanaf april tot 1 november elke donderdag tot en met zondag open om de wandelaars te kunnen ontvangen in hun boerderij, kaasmakerij, bakkerij, winkel, kanobedrijf, maïsdoolhof, museum, zeehondencentrum, palingrokerij of fruitboomgaard.

De wandelaars kunnen via de Pronkjewail-app gemakkelijk de route volgen en zien welke pronkjuwelen ze onderweg tegen zullen komen. Ondernemers die hun zondagsrust willen genieten, worden op die dag niet getoond in de app. De route is vanaf 2019 ook via wandelknooppunten te volgen.

Stempelen en Pronkkaart

Wandelaars kunnen zich vanaf eind maart inschrijven voor het evenement via www.Pronkjewailpad.nl. Ze ontvangen op vertoon van het inschrijfformulier bij een tiental Pronkjewail-posten, de zogenaamde Pronkkaart. Dit is een stempelkaart waarmee de pronkjuwelen ‘verzilverd’ en geproefd en beleefd kunnen worden.

Degene die alle benodigde stempels heeft binnengehaald, wordt uitgenodigd voor een spectaculair slotevenement in november. Alle wandelaars lopen dan gezamenlijk een laatste tocht naar en door de stad Groningen met een huldiging in de Martinikerk.

Praktische Informatie

  • Periode: van april tot november
  • Startplaats: zelf te bepalen
  • Route: dwars door Groningen Afstand: zowel de Noordroute als de Zuidroute zijn 250 kilometer, in meerdere etappes te lopen
  • Karakter: een langeafstandspad gecombineerd met een wandelevenement, dat door de highlights van Groningen gaat. Dit evenement kan gedurende een half jaar gelopen worden.
  • Maximum aantal deelnemers: onbeperkt
  • Inschrijving en Informatie: www.pronkjewailpad.nl  
Deel dit artikel