Verliefd op Groningen; in gastvrijheid verbonden… Het Pronkjewailpad bestaat inmiddels uit meerdere routes die via windrichtingen de hele provincie Groningen bestrijken. In de afgelopen jaren hebben al vele wandelaars verschillende routes gelopen.
Daarbij werden honderden gastvrije ondernemers en stempelposten bezocht. Zogenaamde ‘Pronkjuwelen’ die via wandelroutes met elkaar zijn verbonden. Het is een unieke manier om Groningen te ontdekken, geïnspireerd op de camino naar Santiago de Compostela in Spanje. Heeft een wandelaar een hele Pronkjewailpad-route voltooid, dan wordt deze uitgenodigd om gezamenlijk in november de afsluitende etappe ‘Camino Groningen’ te wandelen naar de Martinikerk in de stad Groningen.
Iconen van Groningen
Ieder jaar staat er een typisch Gronings thema centraal. In voorgaande jaren werd daar steeds een gebouw aan gekoppeld als bijzondere stempelpost, bijvoorbeeld: de Groninger kerken, borgen of molens. Dit jaar is er juist aandacht voor personen, namelijk 'Groninger iconen'. Dit kunnen Groningers zijn die in het verleden veel hebben betekend voor hun provincie, denk bijvoorbeeld aan Aletta Jacobs, Anthony Winkler Prins of W.A. Scholten. Maar het kunnen ook bekende (oud)inwoners uit het heden zijn, bijvoorbeeld Marianne Timmer, Marcel Hensema of Jan Mulder. Allemaal Groningers om trots op te zijn! Allen hebben een nadrukkelijke link met één van de plaatsen op de nieuwe Zuidroute van het Pronkjewailpad. Daar gaan we ze letterlijk en figuurlijk tegenkomen!
Bepaal zelf wanneer, hoe ver en met wie je gaat lopen
Het Pronkjewailpad bestaat uit verschillende routes van ca 250 kilometer en is geopend van april t/m oktober, iedere donderdag t/m zondag. In die periode bepaal je zelf wanneer, hoe vaak en hoe ver je wilt lopen. Is 250 kilometer in maximaal 2 jaar (nog) een te grote uitdaging maar wil je wel kennismaken met wandelen op het Pronkjewailpad? Doe dan eens mee aan de Etappe van de Maand. Elke maand wordt namelijk een gedeelte van de route uitgelicht (ca 15km). Op de eerste zaterdag van de maand wordt deze etappe geopend, waarbij je nog eens extra wordt verrast door de gastvrijheid van de stempelposten. Kijk op www.etappevandemaand.nl voor meer informatie en inschrijven.
Mathie Hoenjet: ‘Prachtig Pronkjewailpad inspireert tot fraaie kaarten'
Wandelaars van Pronkjewailpad herkennen via de 'Etappes van de Maand' ook de mooie wandelkaarten met daarop bijpassende icoontjes van stempelposten voor de jaarlijks verschillende thema's. Niet alleen het wandelen zit hem in het DNA, ook cartografie. De maker Mathie Hoenjet (foto boven) is als wandelende cartograaf al jaren geen onbekende meer van Pronkjewailpad én Tocht om de Noord. Zijn cartografie blijkt ook uitnodigend voor wandelaars om hun ontdekkingstocht aan te vangen.
Mathie werd geïnspireerd tot een ontwerp voor Pronkjewailpad: 'Een basiskaart geeft het grondgebruik in rustige kleuren weer. Deze zorgen voor een aantrekkelijk kaartbeeld maar ook geven ze een globaal perspectief van de verschillende soorten landschappen. De route zelf wordt als een vereenvoudigde stevige lijn duidelijk in beeld gebracht als belangrijkste onderdeel van de wandeling. Vervolgens is er aandacht voor de ‘Pronkjuwelen’ onderweg. Deze worden via verschillende symbolen aan de route toegevoegd. De wandelaar kan dan bepalen waar en wanneer er gelegenheid is om deze te bekijken of een rustmoment te kiezen. Een speciaal effect wordt bereikt door de vormgeving van de kaart. De route wordt gepresenteerd in een soort van co-con-achtige lay-out. Door alleen het deel van de route in beeld te brengen, krijgen het landschap en de speciale elementen op dit gedeelte van de route meer aandacht en focus. De speelse en eenvoudige vorm volgt de route op enige afstand. Omdat deze steeds wisselt is de presentatievorm ook telkens weer anders. Deze speciale vorm trekt de aandacht heb ik ervaren en dat is precies de bedoeling.'
Wandelen is voor Mathie Hoenjet een bijna dagelijkse, goede, sportieve routine. Maar daarnaast behoort het maken van kaarten van wandelroutes tot het uitgeven van verschillende Nederlandstalige wandelboekjes van de GR5 (een langeafstandswandeling van Maastricht tot aan het Meer van Genève) ook tot een terugkerende uitdaging.
LEES HIER ALLES OVER HET PRONKJEWAILPAD