Hangbrug am Brunnstein © foto Alpenwelt Karwendel / Hubert Hornsteiner
Hangbrug am Brunnstein © foto Alpenwelt Karwendel / Hubert Hornsteiner

De tocht naar de Brunnsteinhütte in de Beierse Alpen inspireert vele bergliefhebbers. Hoogtepunten zijn de hangbrug en de ezel "Frederico". Maar ook de familiale sfeer, de regionale keuken en de afwisseling tijdens tochten worden gewaardeerd. Het herfstpanorama van het Wetterstein- en Karwendelgebergte op de grens tussen Beieren en Tirol is dan ook overweldigend. 

De hut bevindt zich op 1.560 meter hoogte. U loopt door het bergbos ten zuiden van Mittenwald, eerst rustig, dan steiler. In het eerste derde deel is een korte omweg naar de hangbrug over de Sulzleklamm zeker de moeite waard. U bereikt het terras van de hut in ongeveer twee uur tijd, zelfs met met kinderen die over op de hangbrug wiebelen of de grotten naast het pad verkennen. 

wandelvakantie brunnsteinhuette peak prDe Brunnsteinhütte © foto Alpenwelt Karwendel / Barbara und Hans-Peter Gallenberger

Ideaal voor gezinnen

Niet het bergpanorama, maar ezel Frederico wordt het meest gefotografeerd tijdens deze route. Kinderen zijn dol op de Brunnsteinhütte, juist vanwege de ezel. De Hut ontving niet voor niets de onderscheiding “Mit Kindern auf Hütten”. Als vader van vijf weet eigenaar Hans-Peter als geen ander wat gezinnen blij maakt: een schommel en zandbak, een fontein met bronwater, veel spelletjes en gezellige kamers.  

Lekkernijen uit de Alpen

Daarnaast ontving de hut nog twee onderschedingen van de DAV: Het “Umweltsiegel” voor voorbeeldige bescherming van het milieu en “So schmecken die Berge”. Voor deze laatste onderscheiding de eigenaren meer dan de helft van hun producten uit de regio halen. Dit is echter kinderspel voor Barbara en Hans-Peter: "Bij elk gerecht kunnen we je vertellen waar het vandaan komt!" De specialiteit van de Brunnsteinhütte: Heerlijke knödels met spinazie of kaas.  

wandelvakantie alpenwelt ezel peak prDe ezel Frederico © foto Alpenwelt Karwendel

Van gezelligheid naar Klettersteig

De eigenaar Hans-Peter is al heel lang een echte bergvriend en kent het gebied uit zijn broekzak. Daarom kan hij wandelaars het beste advies geven. Wie goed getraind is, kan bijvoorbeeld doorlopen naar de Brunnsteinspitze. Als u een rondje wilt lopen, kunt u over de Leitersteig terug naar Mittenwald. En wie durft de Karwendelbaan over de Mittenwalder Klettersteig te nemen? Deze gaat sowieso direct langs de Brunnsteinhütte.

Tips voor tochten rond de Brunnsteinhütte

  • Optie 1 – klassieker: Vanaf de parkeerplaats in het zuiden van Mittenwald leidt deze makkelijke tocht direct naar de Brunnsteinhütte (ca. 1,5 - 2 uur klimmen);
  • Optie 2 – met hangbrug: Start aan de voet van de Karwendelbaan in Mittenwald. Begin de tocht via de middelzware Leitersteig in de richting van Mittenwalder Hütte. Deze route vertakt zich dan richting de Brunnsteinhütte en langs de hangbrug over de Sulzeklamm (ca. 2,5 – 3 uur klimmen). Van daaruit gaat het over makkelijkere paden naar de Rotwandlspitze en over een rotsachtige kruising naar de Brunnsteinspitze;
  • Optie 3 - sportief met een premium uitzicht: Vanuit de hut wandelt u over steile en kronkelende paden, over grindpaden en rotsen richting de Brunnsteinscharte. Van daaruit gaat het kronkelend verder naar de Rotwandlspitze, over een rotsachtige kruising naar de Brunnsteinspitze (2.179 m, ca. 2 uur klimmen);
  • Optie 4 – voor fitte en ervaren klimmers: U neemt de ’s ochtends de eerste Karwendel-kabelbaan tot 2244 meter en volgt de Mittenwalder Klettersteig. U loopt over zeven massieven van tweeduizend meter over de grens tussen Beieren en Tirol. Vervolgens daalt u via de Brunnsteinhütte af. (ca. 7,5 uur totale wandeltijd, alléén als er geen sneeuw ligt, mét klimuitrusting en ervaring).

De hut is meestal open in de herfst en in de winter.

Inspiratie voor meer dan 70 tochten vind je op de website van Alpenwelt-Karwendel.

dzt kooperation institution dina4 unten nl

Deel dit artikel