Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wandelen in Luxemburg is populair bij wandelaars. Het is een ideale wandelbestemming die u slechts in een paar uur vanuit België of Nederland bereikt maar die u wel het gevoel geeft er helemaal uit te zijn.

Wandelen in Luxemburg verveelt nooit met zijn imposante bossen, rivieren, bergen, hoogvlaktes, valleien, boerenland, historische steden, kastelen en burchten.

Klimaat

Luxemburg heeft, ondanks dat het in het binnenland ligt, een gematigd zeeklimaat met niet te warme zomers en niet te koude winters. Daardoor kunt u ook midden in de zomer prima wandelen in Luxemburg wanneer het gemiddeld zo’n 22 tot 23 graden Celsius is overdag. In het noorden sneeuwt het gemiddeld zo’n 30 en in het zuiden 20 dagen per jaar.

Wandelen in Luxemburg - wandelvakanties

Luxemburg is niet groot maar toch heeft het land zeer verschillende landschappen. Het noordelijk deel van Luxemburg, de ‘Oesling’ of ‘Luxemburgse Ardennen’ genaamd, bestaat voor het grootste deel uit beboste heuvels waar u wandelt langs beekjes en riviertjes, door kronkelige dalen en over uitgestrekte hoogvlaktes. Hier ligt ook het grootste stuwmeer van Luxemburg.

Het zuiden van Luxemburg is vlakker met golvende akker- en weilanden, boerengehuchten, kastelen en een strook kalksteen die zorgt voor grillige rotswanden. In dit agrarische ‘Goedland’ liggen de historische hoofdstad Luxemburg en de deelgebieden Klein-Zwitserland, het Moezeldal en de Minette. 

Het kanton Capellen ligt in het zuidwesten van Luxemburg. U vindt er bossen, boerenland en riviertjes waar u prima kunt wandelen in Luxemburg.

Wandelen in Luxemburg in de omgeving van Echternach is wandelen in ‘Klein-Zwitserland’. De stad ligt schitterend aan de Sûre, in een middelgebergte dat beroemd is om de grillige, steile rotswanden met smalle spelonken. Een wandelvakantie hier brengt u niet alleen natuur maar ook veel cultuurhistorisch erfgoed zoals abdijen, kerken en een Romeinse opgraving.

Het stadje Grevenmacher wordt omringd door boom- en wijngaarden en staat bekend als de wijnstad van Luxemburg. U kunt er prachtige wijnwandelingen maken tussen de wijnstokken door, over heuvelig boerenland, door woekerende bossen en langs wildstromende riviertjes.

Mersch stamt uit de Romeinse tijd en is de grootste plaats in het Dal van de Zeven Kastelen. Dit is wandelen in Luxemburg langs kastelen, ruïnes, kerken en Romeinse opgravingen.

In en om het mooie Vianden lopen mooie wandelroutes. Boven het historische dorp ligt een imposante burcht en vlakbij ligt een groot stuwmeer. Wandelen in Luxemburg staat hier garant voor fraaie uitzichten, dalen en stijgen, bossen en ruïnes.

Het toeristische Clervaux met zijn indrukwekkende abdijtoren ligt in de bosrijke omgeving van de Luxemburgse Ardennen. Hier kunt u cultuur met natuur afwisselen: wandel door een schilderachtig dal langs heuvels met bossen en weiden en bezoek de abdij en het kasteel van Clervaux.

Esch-sur-Alzette ligt in de ‘Minette’, een streek met vele wandelroutes die door bijzondere natuurgebieden en langs industriële gebouwen lopen. Het is het gebied van de ‘rode aarde’ waar ooit een levendige ijzerindustrie was.

Het stadje Larochette ligt in een rivierdal tussen hoge rotswanden van zandsteen. Op een van de rotsen staan de indrukwekkende ruïnes van twee kastelen. In de bosrijke omgeving lopen veel routes om te wandelen in Luxemburg.

Tussen Rodange en Differdange ligt een zeer aantrekkelijk wandelgebied waar tal van routes zijn uitgezet. De Tëtielbierg en het natuurgebied Prënzebierg bieden naast een mooie natuur ook geologische opgravingen, historische spoorlijnen en oude locomotieven.

Wandelen in Luxemburg kan ook prachtig tussen de stadjes Wiltz en Esch-sur-Sûre in het natuurpark van Haute-Sûre met velden, bossen, kastelen en prachtige vergezichten. Veel wandelingen gaan langs de oevers van een groot stuwmeer. Het schilderachtige Esch-sur-Sûr wordt door veel mensen beschouwd als het mooiste stadje van Luxemburg.

Rond Diekirch vindt u tal van bewegwijzerde wandelpaden. Het stadje is een van de oudste vestigingen van het land en staat ook bekend om haar eigen, gelijknamige, bier. Het strekt zich uit langs het Goedland en de Oesling.

Wandelen in Luxemburg de hoofdstad is zeer zeker een mooie belevenis. De stad ligt op een plateau van zandstenen rotsen. Het plateau wordt doorsneden door ravijnen met steile wanden waarover vele bruggen lopen. Vanaf de wegen rond de stad heeft u prachtige uitzichten op het elegante Luxemburg. De stad zelf biedt veel cultuurhistorische erfgoed.

Wandelen in Luxemburg in het Moeseldal: het dorp Remich met zijn leuke oude steegjes ligt aan deze rivier in het gebied van de bekende Moeselwijin. Het is een dorp met veel wijnkelders en een boulevard langs de Moesel.

Deel dit artikel