Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Noorwegen is een van de mooiste wandellanden van Europa. In dit wandelparadijs met 18 nationale parken en talloze bewegwijzerde routes wandelt u in de zomer over smalle bospaadjes en in de winter over skisporen.

Wandelen in Noorwegen voert u over routes met adembenemende uitzichten, ruige bergen, spectaculaire fjorden, gletsjers, riffen, rivieren, meren, hoge plateaus en bossen. Wandelen in Noorwegen: een ervaring van pure natuur.

Klimaat

In Noorwegen heersen verschillende klimaten. Het westen van Noorwegen heeft een Atlantisch klimaat met koele zomers en warme winters. Østlandet heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. In Vestlandet valt de meeste regen, in het noorden van Gudbrandsdal en in Finnmarksvida de minste. De maximale temperaturen in Noorwegen liggen s’ zomers tussen 15-22 graden overdag.

Het wandelseizoen loopt van mei tot oktober waarbij vooral augustus en september bijzonder mooi zijn omdat de bergen dan baden in warme kleuren. Maar als u van sneeuw houdt, kunt u ook in de winter wandelen in Noorwegen over de vele skisporen die er lopen! 

Wandelen in Noorwegen - wandelgebieden

Noord-Noorwegen en Svalbard worden vanwege hun ruige landschappen ook wel ‘het woeste land’ genoemd. Het noorderlicht danst er in de winter en de middernachtzon schijnt er in de zomer. De ongerepte kust met fjorden, kliffen, eilanden en besneeuwde bergtoppen is indrukwekkend en ook Spitsbergen (Svalbard) en de nationale parken met hun beren en wolven zijn fantastisch.

Trøndelag heeft zowel bosrijke gebieden met naaldbomen als berggebieden waar u heerlijk kunt wandelen in Noorwegen. Het is de streek van de koningen en pelgrims die erdoorheen trokken. De Nidaros-kathedraal is het grootste middeleeuwse bouwwerk van Noorwegen en zeker een bezoek waard.

In Oost-Noorwegen bepalen valleien, bergen en meren het landschap. Voor veel wandelaars is het een favoriete streek voor wandelen in Noorwegen. De wandelpaden zijn er goed gemarkeerd en lopen langs reusachtige bergketens met bergdorpjes die tegen steile hellingen aangeplakt liggen, over kale plateaus en door serene bossen. Ook door zowel nationaal park Rondane als nationaal park Jotunheimen loopt een uitgebreid netwerk van wandelpaden.

De streek rond de Oslofjord biedt zowel mooie natuur als indrukwekkende oude cultuur. U kunt hier wandelen in Noorwegen langs oude nederzettingen uit de Steen- en Bronstijd, kastelen en grafheuvels van Vikingen. Zuidwaarts ligt een baai vol rustige eilanden, vredige dorpjes met ouderwetse houten huisjes en schepen.

Vestlandet is een streek met diepe, blauwgroene fjorden die diep het binnenland ingaan en majestueuze bergen doorsnijden. Steile kronkelweggetjes leiden naar schilderachtige dorpjes, langs eeuwenoude kerkjes, watervallen en gletsjers. Bergwandelaars kunnen hier wandelen in Noorwegen op zowel licht als zwaar terrein. Het landschap van de Sognefjord is van een ongekend natuurschoon en brengt elke wandelaar in vervoering.

De hooglanden van Sørlandet en Telemark vormen een sensationele achtergrond voor de weiden en bossen van de lage landen met zijn schitterende meren en rivierdalen. Wandelen in Noorwegen in dit gebied voert u naar het land van de folklore, waar veel sprookjes en volksliedjes werden geschreven. Aan de zuidkust liggen mooie fjorden, riffen en eilandjes met geschilderde kadehuisjes. Een populaire plek om te wandelen is het plateau van Hardangervidda.

Deel dit artikel