Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De charme van wandelen in Engeland, Wales, Schotland of Ierland ligt vooral in de enorme variatie in landschappen met heuvels en bergen, vruchtbare vlakten, meren, heidegronden, hoogveen, beken en rivieren.

De landen kennen een rijke geschiedenis en u vindt er dan ook tal van prehistorische monumenten, Romeinse overblijfselen en middeleeuwse steden. Wandelen in het Verenigd Koninkrijk of Ierland: een fantastische combinatie van natuur en cultuur!

Wandelen in Ierland, het groene eiland met de rieten daken, cottages en pubs. Ierland is een ultiem wandelland vanwege de fascinerende landschappen. U vindt er relatief weinig bos maar wel rivieren, meren, wetlands , veen, bergen, rotsachtige eilanden, grasland, indrukwekkende rotskusten, bedreigde vogelsoorten en een schat aan historie. Wandelen in Ierland is wandelen door pure natuur in een land met een rijk verleden.

Klimaat

Groot-Brittannië en Ierland hebben een gematigd zeeklimaat en heeft zelden te maken met extreme temperaturen. Toch is het verstandig om, als u gaat wandelen in Engeland, Wales, Schotland of Ierland, zowel dikke als dunne kleding mee te nemen. Het weer is zeer veranderlijk en kan per gebied enorm verschillen. Het is dan ook raadzaam om de voorspellingen goed in de gaten te houden voordat u gaat wandelen in het Verenigd Koninkrijk of Ierland. Door de warme Golfstroom is het westen meestal iets warmer en natter dan het oosten. Omdat het er lang niet zo veel regent als iedereen altijd denkt, blijven Engeland, Wales, Schotland en Ierland fantastische landen voor een wandelvakantie!

Wandelen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland - wandelvakanties

De East Midlands bestaan uit uiteenlopende landschappen waar u schitterend kunt wandelen in Engeland. Het is een populaire wandelbestemming met woeste ‘moors’, beboste dalen, verweerde bergtoppen, heidegronden, kalkstenen heuvels met dorpen en een mooie kustvlakte. In het Peak District zijn veel wandelpaden uitgezet.

Greater London bestaat uit de hoofdstad Londen en een gebied daaromheen. Londen leent zich natuurlijk uitstekend voor wandelen in Engeland in de stad. Londen is een charmante stad met parken, tuinen, paleizen, musea, kerken en vele andere historische gebouwen.

Dankzij het aangename klimaat hebben de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey een schitterende natuur en overvloedige bloemenpracht. Ook hier kunt u heerlijk wandelen in Engeland, al liggen de eilanden eigenlijk dichter bij de Franse kust! U vindt er grillige rotsen, baaien, klifpaden, landweggetjes en valleien met kleine dorpjes.

In North East England ligt Northumbria, een kuststrook die rijk is aan historische locaties en kastelen. De Muur van Hadrianus mag u niet missen. In het achterland kunt u fantastische wandeltochten maken over weidse vlakten en door ongerepte nationale parken. In het wilde landschap van de Cheviot Hills lopen talloze mooie wandelroutes.

Yorkshire en Humberside bieden een mooie combinatie van steden en natuurgebieden voor wandelen in Engeland. Een wandeling door het spectaculaire kalksteenlandschap rond Malham is een absolute aanrader! Verder treft u er schilderachtige heidegronden, hoogveen, dalen, rivieren, beken, een ruige rotskust, vele kloosterruïnes en de middeleeuwse stad York.

Het vredige Lake District in North West England telt ontelbare bergen en meren. Wandelen in Engeland is hier vooral genieten van natuurschoon en een rijke geschiedenis. Populaire wandelgebieden zijn niet alleen de Noordelijke meren maar ook het heidegebied van Forest of Bowland en de pittoreske Ribble Valley met zijn rivieren en oude dorpjes.

South East England is ideaal om te wandelen in Engeland. De heuvelruggen van Downland Hills zijn erg populair onder wandelaars. In de kanaalkust, het dal van de Theems, Downs en East of England vindt u verder bossen, riviertjes, vruchtbare vlakten, lavendelvelden, kerken, kastelen, pittoreske dorpen, middeleeuwse steden en resten uit de prehistorie.

De schoonheid van South West England zit hem in de glooiende heuvels en mooie dorpjes. Hier wandelen in Engeland biedt een combinatie van historische monumenten en steden en een prachtige natuur met kliffen, kloven, woeste veengrond, heidevelden, een bijzondere flora en fauna, bossen, rivieren, watervalletjes, dalen en schilderachtige vissersdorpen.

De grote charme van wandelen in Engeland ligt vooral in de landschappelijke variatie van het land. In de West Midlands is dit wel het meest van toepassing. Het charmante landschap vol heuvels, weelderige tuinen, vruchtbare vlakten, historische monumenten en kastelen leent zich uitstekend voor een fraaie wandelvakantie.

Wandelen in Ierland - wandelgebieden

Noordwest-Ierland leent zich uitstekend voor wandelen in Ierland als u hele verschillende landschappen en sferen wilt proeven. De afgelegen schiereilanden en bekoorlijke Yeats Country zijn populair bij wandelaars. In het noordwesten vindt u kliffen, rotsachtige kapen, historische overblijfselen, kastelen, meren, rivieren, bergen en bossen.

In Noord-Ierland vindt u naast een schitterend landschap van meren en kusten vele historische bezienswaardigheden. Wandelen in Ierland in het noorden voert u langs bossen, meren, vissersdorpen en ongerepte zandstranden. De Giants’ Causeway is heel bijzonder: deze pilaren in zee zijn ontstaan door erosie van lavastromen.

De ruige, adembenemende Atlantische kust van West-Ierland is een geliefde plek om te wandelen in Ierland. Natuurliefhebbers wandelen er langs bergen, meren, spreidvenen en heidevelden met veel bijzondere planten en wild. Ook de Aran Islands bieden een prachtig, grimmig landschap met prehistorische forten en schitterende uitzichten.

De Midlands zijn misschien minder bekend om te wandelen in Ierland. Toch is deze innemende streek met zijn Keltisch verleden en symbolische plaatsen zeer de moeite waard. U vindt er vruchtbare dalen, glooiende heuvels, ontelbare meren, weiden, veenland, schilderachtige dorpjes, abdijen, kastelen en kloosters.

Zuidoost-Ierland heeft het warmste klimaat van Ierland. U wandelt er door zacht glooiende heuvels en valleien vol schilderachtige dorpjes, oude steden, landhuizen, kloosters en middeleeuwse kastelen. Door de kleurrijke, woeste Wicklow Mountains kunt u wandelen in Ierland over een lange-afstand-wandelpad van 132 kilometer, de Wicklow Way.

Wandelen in Ierland in de Lower Shannon: een streek met glooiend akkerland, het mysterieuze Burren kalksteenplateau, spectaculaire kliffen, middeleeuwse vestigingen, kastelen, kloosters, aantrekkelijke stadjes en een bruisend muziekleven.

De romantische meren en betoverende landschappen van Cork en Kerry in het zuidwesten zijn populair om te wandelen in Ierland. U treft er vriendelijke mensen, bergen, prachtige meren, kleurrijke vissersdorpjes en rotsachtige landtongen. U kunt werkelijk overal wandelen, ook op de schitterende schiereilanden Dingle, Valentia Island en Beara Peninsula.

Deel dit artikel