Weerribben © foto Shutterstock
Weerribben © foto Shutterstock

Je kunt deelnemen aan een wandeling, je kunt een cruise doen door Weerribben-Wieden, je kunt in het donker nachtvlinders spotten in de Oosterschelde of een streekmarkt bezoeken in de Drentsche Aa. Op 24 mei is het de Dag van het Nationaal Park en dan is er het hele weekend veel te doen.

Dit jaar is een wel heel bijzondere editie, omdat er onlangs een nieuw Nationaal Park bij is gekomen: Nieuw Land. Daarmee komt het aantal Nationale Parken in Nederland op 21.

Nieuw Land

Nieuw Land is sinds oktober 2018 officieel toegevoegd als Nationaal Park. Het gebied bestaat uit Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Markermeer en Marker Wadden. Je staat in Nieuw Land letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Nieuw Land is het allergrootste man-made natuurpark ter wereld en de bijzondere natuur in dit gebied is een welkome en unieke aanvulling op de andere 20 Nationale Parken in ons land. In Nieuw Land kun je op 24 mei meedoen aan o.a. een fotosafari en bijzondere wandelingen.

Dag van het Nationaal Park

De 24e mei is in heel Europa uitgeroepen tot de dag van het Nationaal Park. Dit om de oprichting van het eerste Nationale Park in Europa te vieren. In Lapland werd op 24 mei 1909 het Sarek National Park ingesteld. Het oudste park in Nederland ons eigen land is Nationaal Park Veluwezoom uit 1930.

Ontdek onze natuurschatten

Het thema van de Dag van het Nationale Park is dit jaar ‘Ontdek onze natuurschatten’. Rond dat thema zijn tientallen activiteiten georganiseerd. Veel van de parken organiseren niet alleen op de 24e mei, maar het hele weekend door excursies en wandelingen. Een overzicht is te vinden op de website van het IVN. Je kunt ook op de website van het Nationaal Park van je keuze kijken om te zien welke activiteiten er precies worden georganiseerd.   

Deel dit artikel