Na een bijzonder lange winterslaap vanwege de coronacrisis zijn de forten in Nederland weer open. Vooral voor wandelaars en hun kinderen of kleinkinderen erg leuk. Want een bezoek aan een fort is een heerlijk dagje uit vol avontuur. Coronaproof en de grote terrassen zorgen ervoor dat forten geweldige plekken zijn om veilig samen te komen.

Je kunt er een stevige wandeling maken of een spannende middag hebben voor het hele gezin. Elk fort is uniek en de meeste locaties bieden dit allemaal. Je vind een fort, bunker of kasteel bij jou in de buurt op de speciale website van de forten.

De forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam hebben ons door de eeuwen heen beschermd. En de meeste forten zijn omringd door groen. Er zijn veel linieroutes uitgezet voor wandelaars: langs kanalen en dijkjes, sluizen en monumenten. Ze zijn gevarieerd en autoluw en daarna kun je fijn uitpuffen op het terras van het fort van je keuze. 

wandelnieuws fortvechten© foto Fort Vechten

Veel kinderen zijn dol op een bezoekje aan de forten. Vaak liggen er speurtochten klaar en kunnen kinderen er naar hartenlust spelen. En je kunt zo’n uitje afmaken met een overnachting op een zomercamping van bijvoorbeeld Fort bij Abcoude, Fort aan de Klop, Fort Everdingen of Fort Bakkerskil. 

Plannen om een fort te bezoeken? Zorg dat je dan niet voor verrassingen komt te staan: 
• Plan je bezoek op forten.nl
• Bezoek de website van het fort dat je wil ontdekken 
• Check welke coronamaatregelen er van toepassingen zijn 
• Wil je er ook lunchen? Of een rondleiding? Waarschijnlijk is reserveren dan nodig 

Nederland telt tien waterlinies. Dit zijn verdedigingslinies bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Eén daarvan is De Stelling van Amsterdam, sinds 1996 behorend tot het UNESCO Werelderfgoed. Een andere grote waterlinie is de Nieuwe Hollandse Waterlinie, momenteel genomineerd voor de status van Werelderfgoed als uitbreiding op die Stelling van Amsterdam. 

Alle informatie over de mogelijkheden voor het bezoeken van de Nederlandse forten vind je op de website over forten en waterlinies.  

Deel dit artikel