Het is werkelijk prachtig wandelen over de Levada das Funduras © foto Francisco Correia
Het is werkelijk prachtig wandelen over de Levada das Funduras © foto Francisco Correia

Er wordt meer dan eens gezegd dat Madeira een aantal van de mooiste wandelroutes ter wereld heeft; adembenemende landschappen langs de waterwegen van dit bloemeneiland. Kenmerkend voor dit Portugese eiland zijn de ‘levada hikes’...

Levada’s zijn de irrigatiekanalen die vroeger werden gebruikt om het water van de ene naar de andere kant van het eiland te transporteren. Naast deze levada’s lopen bijzondere wandelpaden die je de mooiste plekken van het eiland tonen. Hieronder de vier meest indrukwekkende routes. Want voor elke wandelaar is een levada hike een absolute ‘must’ als je het bloemeneiland Madeira aandoet.

wandelnieuws madeira pr 9 levada do caldeirão verdevisitmadeira

© foto Visit Madeira

‘Levada’ vindt haar oorsprond in het Portugese werkwoord ‘levar’, dat ‘brengen’ betekent. In het noorden van Madeira regent het vaak, véél vaker dan in het zuiden. Om het overtollige water langs de ruige bergen naar de andere zijde van het eiland te transporteren, is er vele eeuwen geleden zo’n 3.000 kilometer aan irrigatiekanalen aangelegd. Tegenwoordig worden ze nog steeds gebruikt voor de agricultuur en daarnaast dus als fraaie wandelroutes om te voet het eiland te ontdekken.

Tips voor wandelen op Madeira

Wandelen op Madeira kan het hele jaar door, maar tussen april en september heb je de meeste kans op fijn wandelweer. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het weer op Madeira nogal wisselvallig is en is het overal op het eiland vaak weer anders. Daarom is het aan te raden om naast wandelschoenen ook een regenpak mee te nemen. En wandel je in de hoge bergen, neem dan ook wat warmere kleding mee, zoals een windjack.

PR14: Levada dos Cedros

De cedros-levada is in de 17e eeuw aangelegd en wordt beschouwd als een van de oudste levadas van het hele eiland. Deze hike loopt door het Laurissilva bos, het grootste laurierbos ter wereld (zo’n 15.000 hectare). Het bos beslaat in totaal zo’n 20% van het eiland en het staat bekend om de betoverende aanblik van de oeroude laurierbomen. Tijdens deze route vind je verschillende inheemse soorten laurierbomen en kom je ook nog langs een idyllische houten brug en verschillende imposante watervallen. Het pad volgt de Cedros Levada tot aan de Ribeira da Janela en eindigt in de buurt van Curral Falso. De afstand van de route is 7.2 km en de moeilijkheidsgraad is ‘gemiddeld’.

wandelnieuws madeira pr 14 levada dos cedros2hugo reis

Levada dos Cedros © foto Hugo Reis

PR18: Levada do Rei

Deze levada-hike begint bij de oude watermolen van Quebradas in São Jorge en eindigt daar ook. De wandeling is in totaal 10.2 km (5.1 km heen en ook weer terug) op een hoogte tussen de 530 en 710 meter en is niet al te zwaar (gemiddeld). De route voert je langs de agrarische- en panoramische landschappen van São Jorge en Santana. Het eerste deel eindigt bij de bron van de levada in Ribeiro Bonito; daar kan je even uitrusten tot je weer teruggaat. Op de terugweg volg je dezelfde route. Vergeet niet aan het einde van de route de watermolen van São Jorge te bezoeken! De molen, die zeker drie eeuwen oud is, wordt gevoed door het water uit de levada do Rei en maalt de tarwe, maïs, rogge en gerst, geteeld op de landbouwgrond in São Jorge.

wandelnieuws madeira levada do rei5 c raimundo quintal

Levada do Rei © foto Raimundo Quintal

PR5: Levada das Funduras

Bij itzichtpunt Portela belvedère, het startpunt van deze hike, geniet je gelijk van een geweldig uitzicht op de noordkust van Madeira. De route loopt brengt je langs de Machico-bergketen aan de zuidkant van het eiland en gaat daar over op het voetpad door het feeërieke Fanal Forest. Aan dit pad vind je ‘Casa das Funduras’. Kort daarna word je opnieuw getrakteerd op een prachtig uitzicht over de baai van de stad Machico. Aan de andere zijde van de vallei zie je de toppen van Santo da Serra, de allerhoogste bergen van het eiland (Pico Ruivo, Pico das Torres en Pico do Arieiro) en aan de horizon zie je de Desertas-eilanden. In het laatste deel van de route doorkruis je de traditionele, terrasvormige velden, die typisch zijn voor het landbouwlandschap op Madeira. De route eindigt in het bezoekerscentrum van Maroços. De afstand van de wandeltocht bedraagt 8.7 km en ook deze hike is ‘gemiddeld’ moeilijk…

wandelnieuws madeira pr 9 levada do caldeirão verde 012francisco correia

Levada do Caldeirão Verde © foto Francisco Correia

PR9: Levada do Caldeirão Verde

Het vertrekpunt van deze levada-hike is het bospad van Queimadas, dat slingert langs de diepe vallei van het São Jorge gebied. Bij deze wandeling moet je bepaald geen hoogtevrees hebben, want enkele afgronden zijn honderden meters diep. Het pad is zeer avontuurlijk en loopt langs een aantal watervallen en door vier tunnels, die ooit met de hand uit de rotsen zijn gehouwen. Vergeet bij deze wandeling je zaklamp niet! Een spannende route, maar je krijgt er iets geweldigs voor terug: het is alsof je door de tropische jungle van Costa Rica loopt. Het water uit de Caldeirão Verde levada wordt nog steeds gebruikt voor landbouwdoeleinden. Vlakbij het Queimadas Park is aan de zijkant een kleine, beschermde nederzetting die ‘Achada do Marques’ heet. Dit gebied staat bekend om zijn traditionele boerderijterrassen en de oude stenen koeienhutten. De hike eindigt bij een 100 meter hoge waterval, waar je heerlijk kunt uitrusten en lunchen, voordat je aan de terugweg begint. De afstand is ca. 6.5 km (en 6.5 km terug) en de moeilijkheidsgraad is ‘gemiddeld’.

Goed om te weten

Wandelroutes op Madeira zijn aangeduid met de letters ‘PR’ gevolgd door een getal. Hierboven zijn een viertal levada-wandelroutes uitgelicht, maar natuurlijk zijn er nog veel meer (mét of zonder levada). Er zijn in totaal 22 officiële wandelroutes die worden aanbevolen.

Meer informatie over de wandelroutes op Madeira vind je hier

Deel dit artikel