Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wie van lange wandelingen over de heide houdt en schapen leuke dieren vindt, kan aan de slag als schaapherder in Drenthe. Het Drentse Landschap zoekt een vrijwillige schaapherder voor de heideterreinen van Doldersum en Wapserveld.

De heideterreinen vormen een onderdeel van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het Drentse Landschap verzorgt het heidebeheer op diverse terreinen in Drenthe. Unieke heidesoorten en de jeneverbes profiteren daarvan.

Het Drentse Landschap heeft twee kuddes van ongeveer 300 schapen. Zij hebben hun thuisbasis op het Hijkerveld en bij de heidevelden bij Doldersum-Wapserveld.  Regelmatig zijn de schapen in de schaapskooi of worden ingerasterd in het veld. De schaapskudde Doldersum is een samenwerkingsproject tussen Natuurmonumenten en Het Drentse Landschap.

Een vrijwillige schaapherder ondersteunt de herder bij het verzorgen van de schapen gedurende het hele jaar. In het graasseizoen hoedt de vrijwillige schaapherder zelfstandig de schapen met behulp van zijn hond. De vrijwillige schaapherder vervangt de herder bij afwezigheid bij het verzorgen van de schapen.

De vrijwillige schaapherder krijgt de zorg over een kudde van 400 tot 600 schapen. Belangstellende aspirant-herders kunnen meer informatie vinden op de site van het Drentse Landschap.

Deel dit artikel