© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Als je een dezer dagen toevallig in Het Nationale Park De Hoge Veluwe hebt gewandeld heb je er misschien al één gezien: een edelhert van het mannelijke geslacht zónder gewei. Zo rond februari-maart werpen de mannetjes namelijk elk jaar hun gewei af.

Niet voorgoed, er groeit op dezelfde plek in dezelfde vorm weer een nieuw gewei. Dat is handig want zo is het voor de faunabeheerders een fluitje van een cent om gevonden ‘geweistangen’ – delen van het gewei – aan een specifiek edelhert te koppelen.

Waarom verzamelen de faunabeheerders deze stangen? Door ze te vergelijken met eerder gevonden geweiresten kunnen ze afleiden hoe gezond – of ongezond – het betreffende hert is. Nuttige informatie, die o.a. gebruikt wordt bij het afschotplan ten behoeve van faunabeheer.

Hieronder zie je op de video hoe een edelhert één van zijn geweistangen afwerpt