© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Als wandelaar weten we natuurlijk dat goede wandelschoenen en speciale sokken belangrijk als je een vierdaagse wandeltocht probleemloos uit wilt lopen. Maar hoe deden de Romeinse soldaten dat eigenlijk? Die liepen ook ca. 30 km per dag met daarbij nog eens een bepakking van 25 à 30 kilo.

Dé oplossing voor de soldaten was de plant ‘bijvoet’. Ze deden de bijvoet in hun sandalen, wat er voor zorgde dat ze minder vermoeide voeten én minder last van zweetvoeten hadden. Museum Het Valkhof in Nijmegen helpt de lopers en deelt bladeren van de plant uit aan deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Bijvoet is een plant die in de Romeinse tijd - en tegenwoordig nog steeds - op veel plaatsen als onkruid langs de weg groeit. Je vindt bijvoet voornamelijk in wegbermen, braakliggend terrein en andere open plekken. De plant wordt ongeveer 50-150 cm hoog, heeft diep ingesneden donkergroene bladeren, met viltig zilvergrijs blad van onderen.

Als je tijdens de Nijmeegse Vierdaagse het voorbeeld van de Romeinse soldaten wilt volgen en ook bijvoet in de schoen wilt doen en je weet niet precies welke plant je nodig hebt, kom dan aankomend weekend (13 of 14 juli) of tijdens de Vierdaagse naar Museum Het Valkhof. Daar krijg je als vierdaagseloper gratis een zakje met bijvoet.

In Museum Het Valkhof is overigens alles over de Romeinen en Nijmegen als oudste Romeinse stad te vinden. Het museum omvat de omvangrijkste collectie Romeinse gebruiksvoorwerpen en veel informatie over de Romeinse soldaten. Tijdens de Vierdaagse is het museum geopend voor bezoekers, met uitzondering van maandag 15 en vrijdag 19 juli. 

Meer informatie over de collectie en tentoonstellingen vind je op de website van Museum Het Valkhof.

Deel dit artikel