Landgoed Nederrijk © foto David Brand

De herfst is een kleurrijk seizoen. Er is zoveel te zien en beleven in de natuur. En wanneer je dat te voet doet, zie en ervaar je nog meer. Deze herfst is niet alleen rijk aan kleur maar ook nog eens rijk aan allerlei soorten paddenstoelen.

In de bossen van de gemeente Berg en Dal kom je allerlei soorten paddenstoelen tegen. Wij kozen twee tips voor je uit waarbij je maximaal kunt genieten van de Berg en Dalse bossen.

Historisch Landgoed Nederrijk

Op Landgoed Nederrijk vind je een prachtige wandelroute van ongeveer 10 kilometer lang. Je wandelt door een heuvelachtig gebied waarbij de overgangen van hoog naar laag goed zichtbaar zijn. Onderweg heb je zicht op bossen en glooiende akkers en weilanden. Het landgoed heeft een eeuwenoude geschiedenis. Bij de Holdeurn hadden de Romeinen bijvoorbeeld één van hun grootste ovencomplexen met zeker negen ovens. De steenfabriek daar fabriceerde bakstenen, tegels en dakpannen en ook potten en olielampjes. Ook wandel je langs een luchtwachttoren van 13 meter hoog. Deze werd in 1954 gebouwd tijdens de Koude Oorlog. Hier vandaan zochten vrijwilligers het luchtruim van Nederland af naar Russische vliegtuigen. Het bijzondere aan deze route is dat je de geschiedenis kan beleven door middel van verschillende audiofragmenten.

wandelnieuws bergendal david brand zonsopkomst persingen

Zonsopkomst Persingen © foto David Brand

Berg en Dalse Kroegjesroute

De Berg en Dalse Kroegjesroute is een enthousiaste samenwerking tussen 9 supergezellige ‘kroegjes’ en ‘herbergen’ die door wandelroutes met elkaar verbonden zijn. In totaal biedt de route 300 kilometer aan wandelplezier. Alle kroegjes zijn met elkaar verbonden door prachtige en zeer gevarieerde wandelroutes. Er zijn korte wandelingen vanaf 3,5 kilometer, maar ook wandelingen waar je de hele dag over kunt doen. Het rivierenlandschap biedt vlak landschap met water, uiterwaarden en polder. En in de bossen van de heuvelrug kun je letterlijk Berg en Dal ervaren. Een combinatie van deze twee is natuurlijk ook mogelijk. De routes zijn gratis verkrijgbaar bij de aangesloten kroegjes of te downladen op www.bergendalsekroegjesroute.nl en via de gratis IZI Travel app. Onze tip: overnacht in één van deze prachtige ‘kroegjes’.

Lekker los in het bos!

Het bijzondere landschap van Berg en Dal is ontstaan door rivierafzettingen in de ijstijd. De relatief grote hoogteverschillen zorgen voor prachtige vergezichten en afwisselende landschappen met loof- en naaldbossen, akkers, weilanden, lieflijke dorpjes en uitgestrekte struinnatuur in de natuurontwikkelingsgebieden. Je kunt hier volop genieten van de kleuren en geuren in het bos. Of natuurlijk op zoek gaan naar mooie paddenstoelen en tamme kastanjes. Je hoeft trouwens niet je best te doen om bijzondere paddenstoelen te zien. Door het vochtige herfstweer zijn namelijk overal paddenstoelen uit de grond tevoorschijn gekomen. Paddenstoelen heb je in allerlei verschillende soorten, kleuren en maten. Het is natuurlijk leuk om te weten welke paddenstoel je ziet. Wil je daar meer informatie over? Met de app Obsidentify kan je makkelijk soorten opzoeken en determineren. Met het speuren naar paddenstoelen wordt je wandeling nóg leuker!

wandelnieuws bergendal herfst david brand herfst

Herfst in Berg en Dal © foto David Brand

Informatiebend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Alle informatie over de mooiste wandelingen in Berg en Dal zijn te vinden op www.wandeleninbergendal.nl. In de video hieronder kun je alvast genieten van de kleurrijke herfst in Berg en Dal. Andere informatie over de musea, fietsroutes en andere activiteiten zoals de UITagenda vind je op www.vvvbergendal.nl. Trek je wandelschoenen maar aan en geniet van de Herfst Wandelweken in Berg en Dal!

Deel dit artikel