Het Nationaal Park De Hoge Veluwe in de vroege ochtend © foto Shutterstock

Op Hemelvaartsdag op donderdag 18 mei a.s. kan je gratis dauwtrappen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een geweldige kans om het Park te zien ontwaken op een tijdstip dat normaal gesproken de poorten nog gesloten zijn. 

Het gebruik 'dauwtrappen' bestaat al eeuwen. Vroeger stond men al om 3.00 uur 's nachts op om zingend en op blote voeten op het gras te dansen. Hier komt ook de term ‘dauwtrappen’ vandaan. Men geloofde toendertijd in een helende werking van de dauw op het gras. Nog altijd trekken duizenden Nederlanders er elk jaar op Hemelvaartsdag de natuur in om in alle vroegte te gaan dauwtrappen.

Met gids

Je kan er op deze dag in alle vroegte alleen op uit trekken, maar vanaf de ingang bij Hoenderloo kan je ook dauwtrappen onder leiding van een gids. De gids zal je tijdens de wandeling van alles over de geschiedenis en de natuur van het Park vertellen. Hieraan zijn overigens wel kosten verbonden: €5,00 voor volwassenen en €3,00 voor kinderen van 6-12 jaar. Reserveren voor deze excursie is verplicht en kan via de website.

Parkeren

Tussen 6.00 uur en 8.00 uur 's morgens betalen wandelaars, fietsers en ruiters geen entree voor toegang tot het Park. Auto’s zijn echter pas vanaf 8.00 uur welkom (tegen het reguliere tarief). Uiteraard kan je tegen betaling vóór die tijd wel parkeren op de parkeerplaatsen bij de ingangen. 

Ontbijten

Zin in een lekker ontbijt? Het gezellige Parkrestaurant is op Hemelvaartsdag geopend vanaf 6.30 uur en er worden de hele dag speciale dauwtrap-picknickpakketten verkocht. Je kan deze pakketten vooraf reserveren zijn via de website van het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Meer informatie over dauwtrappen met een gids

Deel dit artikel