© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

In het nieuwe televisieprogramma ‘Het hek van de dam’ van SBS6 proberen bekende Nederlanders een kudde schapen - samen met de herder - van A naar B te drijven. De prachtige natuur, het hoeden van de schaapjes en de obstakels die dan op hun pad komen zorgen voor verbinding met elkaar én met de natuur.

De televisieserie wordt gemaakt in samenwerking met Natuurmonumenten en is vanaf vandaag - vrijdag 21 augustus – elke week te zien bij SBS6. De eerste gasten zijn Rachel Hazes en Bram Moszkowicz.

Tijdens de tocht gaan de BN’ers langs bijzondere natuurgebieden in ons land, waarover de herders gepassioneerd kunnen vertellen. Het werk van de herders met schapen in de natuur is ook nu nog een uiterst belangrijke vorm van natuurbeheer. Ze helpen ons om de heidegebieden in stand te houden en gaan daarmee ook het verdwijnen van zeldzame planten en dieren tegen. Op onze arme zandgronden vormt intensieve schapenbegrazing mede de voorwaarden waarop onze huidige heidegebieden en stuifzanden kunnen blijven bestaan. 

Bekende Nederlanders

Door de bijzondere setting voeren de herder en zijn gasten vaak zeer persoonlijke gesprekken. Elke week gaat er een ander gastenduo op pad, waarbij de BN’ers een kijkje in het leven van de herder krijgen. Ze ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het hoeden van schapen. Samen met Natuurmonumenten is gezocht naar de mooiste routes en komen de gasten met herder en schaapskudde op exclusieve plekken in Nederland. 

Rachel Hazes: ‘Soms vergeten we wel eens hoe mooi de Nederlandse natuur eigenlijk is. Toen ze me vroegen voor dit programma wist ik eigenlijk niet goed wat ik kon verwachten, maar al snel was ik verrast door de schoonheid van het landschap waar waren, de gesprekken met Bram en hoe het leven van een herder is. Ik vond het een geweldige ervaring!’

Welke koppels na Rachel Hazes en Bram Moszkowicz meedoen aan ‘Het hek van de dam’ wordt in de aankomende weken bekendgemaakt. De uitzendingen zijn vanaf 21 augustus wekelijks te zien om 20.30 uur bij SBS6.

Bron: Natuurmonumenten

Deel dit artikel