Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Omwonenden en bezoekers van de Lemelerberg kunnen woensdag 13 juni meer te weten komen over de toekomst van het natuurgebied waar meer heide is gepland.

In Nederland gaat de kwaliteit van veel natuur al langere tijd drastisch achteruit. Daarom heeft de Europese Unie zogeheten Natura 2000-gebieden aangewezen, waarvan er 24 in Overijssel liggen. Het heidegebied op de Lemelerberg is voor Europese begrippen uniek. In Overijssel is gedurende de afgelopen 100 jaar bijna 90% van de heide verdwenen. Door de jaren heen breidde het bos zich uit. De komende jaren gaat een groot deel van dit bos weer plaats maken voor herstel en uitbreiding van vitale heide. Bij de nu 350 hectare heide komt 150 hectare bij.

Het nieuwe landschap krijgt meer openheid, meer vergezichten en meer variatie. ‘Wandelen en fietsen op de Lemelerberg wordt een nieuwe belevenis', zegt Jan Henk-Schuutte, projectleider Natura 2000 Lemelerberg. 'Op sommige plekken creëren we rust op de heide, door paden samen te voegen die nu heel dichtbij elkaar liggen. Ergens anders gaan we juist bijzondere plekken toegankelijk maken, om de natuur en cultuurhistorie nog beter en mooier te kunnen beleven.’  De bijeenkomst vindt plaats op de berg in het Theehuis aan de Kerkweg 32 in Lemele. Iedereen kan tussen 16.00 en 21.00 uur binnenlopen. Om 16.30 uur en om 19.30 uur zijn er korte presentaties.

Deel dit artikel