© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Voor het eerst sinds jaren is er een lepelaar geboren in de Ackerdijkse Plassen. Boswachter Juriaan van Leeuwen: “Het gaat al enige tijd beter met de lepelaars in Nederland, gelukkig heeft deze lepelaar na lange tijd weer de Ackerdijkse Plassen gevonden om te broeden en er een jong uit het ei is gekropen.

Dat is zover wij nu kunnen terugkijken zeker 15 jaar geleden”.

Lepelaars houden van uitgestrekte moerassen met veel riet en een wisselend, natuurlijk waterpeil. Dan zijn ze in Midden-Delfland en op het platteland in de omgeving van Rotterdam aan het goede adres. Ze gaan er op zoek naar kleine visjes. Op hun lange poten lopen ze door het veelal ondiepe water. Met hun snavels lepelen ze de visjes op.

Of de lepelaars volgend jaar ook weer in de Ackerdijkse Plassen gaan broeden is nog even afwachten. Boswachter Van Leeuwen: “Als het natuurgebied Ackerdijkse Plassen goed bevalt, dan zijn ze er wellicht volgend jaar weer, maar dat weet je nooit van tevoren. Maar dat ze er nu zijn is hoopvol. Ik zie ook wel steeds vaker lepelaars op het Rotterdams platteland lopen. Vanaf metrohalte Rodenrijs loop je zo de polder in en kun je – met een beetje geluk - een lepelaar zien spatelen in de sloot.”

Bron: Natuurmonumenten

Deel dit artikel