Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft vandaag het eerste eiland van de Marker Wadden officieel geopend. Door de aanleg van de Marker Wadden, 9 kilometer voor de kust van Lelystad, is het landoppervlak van Nederland weer iets groter geworden.

De eerste fase van de Marker Wadden bestaat uit vijf eilanden. Het grootste eiland is 250 hectare groot natuurgebied en is voor publiek toegankelijk, de andere eilanden zijn niet toegankelijk. Op de Marker Wadden worden ook wandelroutes uitgezet.

Met de aanleg van Marker Wadden wordt zand, klei en slib uit het Markermeer gebruikt om op grote schaal paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers te maken. Bedreigde dieren en planten profiteren daarvan. Met dit project ontstaat een natuurgebied dat voor de hele Nederlandse natuur van groot belang is.

Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap zal het een oppervlakte van 1000 hectare krijgen. Het doel is om van de Marker Wadden een grote archipel te maken van in totaal 10.000 hectare. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

 

Deel dit artikel