Een toast na de onthulling van het vernieuwde eindpunt van het Pieterpad © foto Natuurmonumenten

Het allerbekendste lange afstand wandelpad in Nederland, het Pieterpad, viert dit jaar haar 40-jarig bestaan en is populairder dan ooit. Reden voor Natuurmonumenten om het zuidelijke eindpunt - voor sommigen het startpunt - op de Sint-Pietersberg in een nieuw jasje te steken...

Op zondag 11 juni heeft Stichting Pieterpad, Maarten Goorhuis van Stichting Pieterpad, het nieuwe start/eindpunt bij het uitkijkplatform ENCI-groeve op de Sint-Pietersberg onthuld en daarna feestelijk in gebruik genomen.

Pieterpad Het Pieterpad, is van 1978 tot 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Gooshuis uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Het Pieterpad ontwikkelde zich snel met voorsprong tot de meest populaire lange afstand wandelroute van ons land. Inmiddels hebben waarschijnlijk miljoenen wandelaars de tocht al afgelegd. En dit aantal neemt alleen maar toe. Lange-afstands-wandelen is ‘hot’!

Natuurmonumenten Sint-Pietersberg

De boswachters van Natuurmonumenten op de Sint-Pietersberg ontmoeten vele Pieterpad-wandelaars tijdens de laatste meters van de ruim 500 kilometer lange tocht door Nederland. Wandelaars delen enthousiaste verhalen over de geweldig mooie natuurgebieden en variatie in landschappen waar ze gewandeld hebbeb. “Wat is Nederland toch mooi!” is dan ook een veel gehoorde uitspraak. Deze veelal bijzondere ontmoetingen en de motivatie van de wandelaars was voor Natuurmonumenten een reden om het zuidelijke begin- en eindpunt aantrekkelijker te maken.

wandelnieuws pieterpadwandelaars konden niet wachten tot de onthulling

Deze enthousiaste Pieterpad-wandelaars konden niet wachten tot de onthulling... © foto Natuurmonumenten

Meer smoel

Op zondagmiddag 11 juni is onder een stralende zon het nieuwe start- en eindpunt door de Natuurmonumenten-boswachter Lysan Wolf symbolisch overgedragen Maarten Goorhuis, directeur van Stichting Pieterpad. Tijdens de overdracht kon het mobile Pieterpad Jubileum Terras natuurlijk niet ontbreken en werden de wandelaars door Stichting Pieterpad getrakteerd op verjaardagstaart. Pleisterplaats Buitengoed Slavante, gelegen op een steenworp afstand van het eindpunt, gaf de onthulling een extra feestelijk tintje en trakteerde ook nog op bubbels.

Deel dit artikel