Persingen zonsondergang
Zonsondergang bij Persingen © foto David Brand

De idyllisch gelegen dorpen Beek en Ubbergen waren in de 19e eeuw geliefde reisdoelen voor schilders en tekenaars uit heel Nederland. In deze omgeving waren veel ‘romantische’ motieven te vinden: oude watermolens, vervallen boerderijtjes en eenvoudige kerkjes. Museum Valkhof in Nijmegen vertoonde in 2020 de expositie “Binnenste Buitenland”.

Daarin lieten ze de prachtige landschappen van Berg en Dal gemaakt door 19e -eeuwse kunstenaars zien. Het museum maakte ook een schitterende wandeling van zo’n 9 kilometer langs al deze landschappen. Je passeert het magnifieke poldergebied, de lieflijke kabbelende beekjes en de markante hoogteverschillen. Tijdens deze wandeling ervaar je waarom kunstenaars al eeuwenlang worden aangetrokken door deze mooie landschappen.

On-Nederlands mooi

Het on-Nederlandse landschap is nog steeds in trek bij wandelaars en natuurliefhebbers. Trek je wandelschoenen aan, ga op pad en ervaar aan de hand van de speciale route het landschap van (letterlijk) Berg en Dal. Passeer de uitkijkpunten van de kunstenaars en vergelijk de punten met oude foto’s in de route. Het eerste deel van de route voert door de riviervlakte van de Rijn. Daarna beklim je de stuwwal en voert de wandeling over het stuwwal-plateau met prachtige uitzichten over de polder. Na een overtocht met een voetveer (zelfbediening) kun je ook even een kijkje nemen in Persingen, het kleinste dorp van Nederland.

Routedetails

De Binnenste Buitenlandwandeling kun je downloaden of printen (routekaart), of scan de QR-code met je telefoon en ontvang de route direct op je smartphone. De wandeling is op vertoon van een geldig toegangsbewijs ook nog af te halen bij Museum het Valkhof in Nijmegen.

Online

Ons Binnenste Buitenland in nu ook Online te zien op de website van Museum Het Valkhof. Met deze driedelige videoserie nemen een museumexpert, boswachter en tekendocent je mee in dit bijzondere gebied. Mooie informatie en inspiratie om mee te nemen tijdens je wandeling!

wandelnieuws barend cornelis koekkoek gezicht op beek met het kastanjewoud 1828 collectie museum het valkhofjpg

Gezicht op Beek met het Kastanjewoud van Barend Cornelis Koekoek (1828) © Collectie Museum het Valkhof

Meer wandelroutes

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Berg en Dalse Kroegjesroute? Of de Wijnwandeling Groesbeek die is verkozen tot Mooiste wandeling van 2019? Minder goed ter been of op pad met de kinderwagen? Ontdek de toegankelijke routes in het Rijk van Nijmegen én alle locaties met extra aandacht voor toegankelijkheid op de speciale website. www.zorgeloosopvakantie.nl.

Welkom in Ons Binnenste Buitenland!bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Laat je informeren en inspireren op de website van VisitNijmegen

 

Deel dit artikel