Ooijpolder met Waalbrug © foto Ministerie van Beeld

In deze tijd van het jaar geeft de natuur ons een inspirerend voorbeeld. Ze heeft losgelaten, is minder kleurrijk en uitbundig en gaat zuinig om met haar energie. In menselijke taal: de natuur neemt rust. Maar hoe doe je dat als mens met een volle agenda? Het antwoord: ga op pelgrimstocht! En waar kan dat? In Berg en Dal!

Je hoeft voor een pelgrimstocht niet naar een ver land. Je kan een ‘Walk of Wisdom’ lopen in Nederland. Dit is een pelgrimsroute van 136 kilometer rond Nijmegen. De Walk of Wisdom gaat door een divers landschap met on-Nederlandse hoogteverschillen. Je loopt door twee landen, drie provincies en elf gemeenten. Het grootste deel is onverhard en de contouren van de route lijken op een vliegende vogel. Begin- en eindpunt is de door velen geliefde Stevenskerk in Nijmegen. Toch is de pelgrimsroute niet verbonden aan een religie. De Walk of Wisdom gaat uit van het idee dat alle mensen verbonden zijn met elkaar en met de natuur. Iedereen maakt in zijn leven in zekere zin een “walk of wisdom”. Daar hoef je geen pelgrimsroute voor te lopen. Maar als je geen tijd neemt om over je ervaringen na te denken, word je er waarschijnlijk niet wijzer van. Deze route geeft je de ruimte om te bezinnen. Ruimte vind je in jezelf en in de natuur om je heen.

Vanuit het centrum van Nijmegen ga je de natuur in. Je komt dan in de Ooijpolder. Daar wandel je via boerenlandpaden en het kleinste dorpje van Nederland (Persingen) richting de Heerlijkheid Beek. Via de Elyzeese velden en het schilderachtige dorpje Beek-Ubbergen wandel je naar de Duivelsberg. Vanaf de Duivelsberg ga je via de rand van een oud landgoed over boerenlandpaden naar Kranenburg in Duitsland. Je loopt het indrukwekkende  bosoppervlakte van het Reichswald in... Ben je al enthousiast geworden? Op de website van de Walk of Wisdom vind je een volledige beschrijving van de route. In deze video vertelt pionier Damiaan Messink over de Walk of Wisdom. Voor meer informatie over de route kijk je op de website van Walk of Wisdom.

Meer wandelroutes

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Naast de Walk of Wisdom is er nóg een pelgrimsroute die door Berg en Dal gaat. Dat is het Jacobspad. Santiago staat voor Sant Yago en dat betekent Sint Jacob. Dit traject van ongeveer 16 kilometer maakt dus onderdeel uit van die lange pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje. Een andere wandeltip in Berg en Dal is de Wijnwandeling Groesbeek. Deze wandeling is verkozen tot Mooiste wandeling van 2019.

bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgbBen je minder goed ter been of ga je op pad met de kinderwagen? Ontdek de toegankelijke routes in het Rijk van Nijmegen én alle locaties met extra aandacht voor toegankelijkheid op www.zorgeloosopvakantie.nl. Welkom in Ons Binnenste Buitenland, waar rust en ruimte op je wachten!

Alle wandelinformatie en –inspiratie vind je op de website wandeleninbergendal.nl.

 

wandelnieuws zonsopkomt bij t meertje persingen david brand

Zonsopkomst Persingen, kleinste dorpje van Nederland © foto David Brand

Deel dit artikel