Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

In totaal 31.732 wandelaars lopen vandaag de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek. De wandeltocht staat in het teken van de ruim 1700 militairen die omkwamen bij de Slag om Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de 72ste editie lopen de de deelnemers afstanden van 10 tot 40 kilometer door Oosterbeek, Wolfheze en Wageningen. Bij de wandeltocht zijn ook dit jaar  tientallen veteranen aanwezig die de wandelaars aanmoedigen.

In het jaar 1947 organiseerde de Politie Sport Vereniging ‘Renkum’ voor het eerst de “Airbornemars”, om diegenen te eren die in de septemberdagen van 1944, onder meer in de omgeving van Oosterbeek, hebben gestreden voor de bevrijding van ons land. Aan de eerste “Airbornemars” namen zo’n 2.000 wandelaars deel. Later werd aan deze mars de naam “Airborne Wandeltocht” gegeven.

Vanaf het begin is de netto-opbrengst van de Airborne Wandeltocht bestemd geweest voor de soldaten, die invalide zijn geworden door de oorlogs tijdens de Slag om Arnhem, en voor de nabestaanden van de gevallenen, die financieel niet in staat zijn om de Airborne herdenkingen in september in Arnhem en omgeving bij te wonen.

Deel dit artikel